TERMIN WAŻNOŚCI DO 10/2022
LUKRECJA SUSZONY KORZEŃ 100g
Lukrecja ma duże zastosowanie w lecznictwie, jak i w kosmetyce.
Lukrecja ma długą łodygę i niebieskie kwiaty, a po wysuszeniu korzeń przybiera kolor żółty i jest bardzo słodki.
Korzeń stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel połączony z silnym zaflegmieniem płuc – szczególnie u dzieci i osób starszych. W chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, łagodzi współistniejące bóle skurczowe ( w tych stanach jest tylko lekiem pomocniczym). Często używany jest w mieszankach jako lek wspomagający, a także poprawiający smak.
Właściwości:
- łagodzi choroby układu oddechowego,
- pomaga w trawieniu,
- zwiększa odporność,
- łagodzi objawy zmęczenia,
- na wrzody żołądka i dwunastnicy,
- przeciwreumatyczne,
- łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie oraz przyśpiesza gojenie ran i wyprysków,
- pomocniczo przy leczeniu m.in. choroby Simmonds'a,
- bakteriobójczy,
Przeciwskazania:
Lukrecji nie można stosować przy nadciśnieniu tętniczym, przy chorobach wątroby, przy niewydolności nerek, w trakcie ciąży i karmienia piersią, nie można podawać dzieciom do 4 roku życia i nie powinno się spożywać produktów zawierających lukrecję dłużej nić 4 tygodnie.
Zalecamy przed spożyciem lukrecji konsultację z lekarzem, gdyż lukrecja należy do ziół efektywnych w działaniu.
W kuchni wykorzystuje się wysuszone i zmielone korzenie lub wyciąg wodny z korzeni.
Lukrecja ma charakterystyczny zapach i słodkawy, ostry smak, trochę przypominający anyżek. Można ją stosować do napojów, koktajli i nalewek.
Wchodzi w skład piwa Guinness i włoskiego likieru Sambuco, który produkowany jest na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego i lukrecji.
Lukrecję dodaje się do wyrobów cukierniczych: ciast, wypieków i cukierków.
SPOSOBY WYKORZYSTANIA KORZENIA LUKRECJI:
Nalewka lukrecjowa
5 łyżek drobno pociętego korzenia lukrecji
1,5 szklanki spirytusu
1,5 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
Korzeń lukrecji bardzo dokładnie umyć, pokroić drobno. Lukrecję umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem, dokładnie zamknąć, odstawić na 7 dni. Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić, dodać do gąsiorka i odstawić na kolejne 7 dni i kilkakrotnie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Wywar z lukrecji
Umyte korzenie, rozdrabniamy przez ciecie i rozgniatanie (możliwie do pojedynczych włókien) - tak powstała masę gotujemy przez 20-30 min w wodzie. Ilość wody dobieramy tak by cała sucha masa w miarę swobodnie w niej pływała. Po pierwszym gotowaniu zlewamy powstały wywar i ponownie zalewamy korzenie lukrecji mniejsza, niż poprzednio, ilością wody - tak by tylko przykryła zawartość naczynia. Ponownie gotujemy mieszaninę przez 20-30 min. i zlewamy wywar - korzenie możemy już wyrzucić.
Wywar z obu gotowań łączymy i odstawiamy na kilka godzin. Ma dnie powinien powstać osad, którego pozbywamy się delikatnie zlewając czysty płyn do innego naczynia. Następnie przesączamy wywar przez len (lub inny naturalny materiał - np. gazę) - tak by uzyskać możliwie czysty preparat. Całość ponownie gotujemy na wolnym ogniu, w celu zredukowania do 1/4 objętości.
TERMIN WAŻNOŚCI DO 10/2022
Kod produktu: 1973