Lukier plastyczny (fondant) to masa cukrowa przypominająca modelinę. Jest idealny do powlekania ciast i tworzenia jadalnych dekoracji (figurek, koronek). Niezastąpiony do tortów w stylu angielskim. Wspaniale się rozwałkowuje oraz równo wycina.
Powierzchnia naszego lukru obsycha równomiernie, co ułatwia jej dalsze dekorowanie (wewnątrz pozostaje jedwabiście miękki i delikatny).
Nasz lukier posiada świeży migdałowy zapach i dostępny jest w 25 intensywnych, jednolitych kolorach.
Lukier po otwarciu należy wyrobić ręcznie. W przypadku gdy jest zbyt twardy, polecamy lekko zwilżyć dłonie wodą i dopiero przerobić masę.
Czynność należy powtarzać do momentu uzyskania pożądanej plastyczności.
Natomiast gdy lukier jest zbyt miękki, można go zagnieść z przesianym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczną.
W celu obłożenia ciasta, należy masę plastyczną rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pozostałą masę szczelnie zawinąć w folię aby zapobiec wyschnięciu. Lukier po szczelnym zapakowaniu można zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy.
Do powleczenia ciasta o średnicy 24 cm wystarcza około 500-750g lukru (w zależności od grubości na jaką go rozwałkujemy).
Lukier pakowany jest próżniowo, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, zapach i swoje właściwości.
Gramatura 1000 g.
UWAGA!
AUKCJA DOTYCZY 1SZT LUKRU O GRAMATURZE 1000G W KOLORZE ŻÓŁTYM
Poniżej przedstawiamy przykłady wykorzystania naszego lukru przez jedną z naszych klientek ArtCake.pl: