Lucuma w proszku 250g Nanga
Lucuma to słodki, żółty owoc, popularny w Peru, Ekwadorze i Kolumbii, zaliczany do tamtejszych superfoods. Pochodzi z drzewa Pouteria lucuma. Mieszkańcy Ameryki Południowej uwielbiają lucumę za niepowtarzalny smak, opisywany jako połączenie słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. Spożywają ją na wiele sposobów – najczęściej na surowo, ale też jako dodatek do koktajli, lodów i wypieków. Naturalna, wyrazista słodycz lucumy pozwala użyć mniej cukru w deserach i słodyczach. Doskonałym przykładem jest czekolada z dodatkiem lucumy bez cukru, dostępna w naszym sklepie :)
Lucuma w proszku jest dobrym źródłem błonnika, beta-karotenu i potasu. Zawiera też nieco wapnia i witamin z grupy B. Jej ogromną zaletą jest niski indeks glikemiczny = 25, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków i osoby z insulinoopornością.
100 g proszku z lucumy to około 420 kcal.
ZASTOSOWANIE
Lucuma w proszku to fantastyczny, słodki dodatek do potraw, który może zastąpić cukier. Można ją dodawać do lodów, koktajli, owsianek, jogurtów, słodkich sosów, ciast i ciasteczek. Przykładowe przepisy poniżej!
SKŁAD: Lucuma – proszek 100%.
SPOSÓB UŻYCIA
W Ameryce Południowej lucumę stosuje się jako dodatek do różnych deserów, szczególnie do lodów i smoothie. Podobno lody o smaku lucumy należą do ulubionych lodów Latynosów.
Z lucumą możesz śmiało eksperymentować!
- Spróbuj dodać 1 łyżkę lucumy do owsianki albo zmiksuj ją z owocami w ulubionym smoothie.
- Wymieszaj 1 łyżeczkę lucumy z jogurtem naturalnym w ramach deseru albo wkomponuj ją w swoją odżywkę białkową po treningu.
- Dodaj lucumę do ciasta naleśnikowego albo użyj jej zamiast cukru pudru.
- Posyp lucumą sałatkę owocową albo pancakes.
- Zastąp lucumą część mąki przeznaczonej do wypieku ciasta lub chleba.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na produkt.
Masa netto: 250g
Producent: Nanga