Proszek z lucumy stosowany jest jako zdrowy zamiennik cukru. Owoce te, po wysuszeniu i sproszkowaniu, wykorzystywane są jako naturalny słodzik z niskim indeksem glikemicznym, który nie podnosi poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem może być stosowany zarówno przez osoby z cukrzycą, jak i te ceniące produkty z niskim IG. Jest to idealny zamiennik tradycyjnego cukru, rekomendowany jako słodki dodatek do wszelkich koktajli owocowych czy do deserów takich jak naleśniki czy ciasta. Dzięki swoim właściwościom zaliczany do Superfoods.
Składniki: lucuma sproszkowana* 100% (*składnik pochodzący z certyfikowanych upraw ekologicznych).
Wartości odżywcze na 100 g
wartość energetyczna: 1315 kJ / 314 kcal
tłuszcz: 0,9g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
węglowodany 59g
w tym:
– cukry: 31g
błonnik: 26g
białko: 4,2g
sól: 0,1g
Informacje dla diabetyków
1WW=17 g 1WBT=400 g wg SGGW