Lubczyk ze względu na swój niepowtarzalny, bardzo intensywny smak i aromat roślina ta znajduje idealne zastosowanie w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sosów, gulaszów, dań mięsnych, rybnych, warzywnych i owoców morza. Można dodać go do ziemniaków i zup skąd jest najbardziej znany jako dodatek do rosołu.
Lubczyk mimo tego, że jest dodatkiem tradycyjnych polskich dań jest rośliną pochodzącą z Azji. Ma bardzo mocno wyczuwalny smak umami – ten samym, który znaleźć można w wegecie, maggi, kostkach rosołowych czy sosie sojowym.
Po polsku lubczyk, po angielsku – lovage, po rosyjsku – ljubistnik, a po niemiecku Liebstöckel. Element wspólny? W każdym z wyrazów zawarta jest cząstka nawiązująca do lubienia lub kochania. :)
Składniki:
- Lubczyk suszony 100%
Używa się go także jako rośliny leczniczej ze względu na swoje właściwości. Od stuleci cieszy się opinią naturalnego afrodyzjaku.
Wspomaga pozbywanie się toksyn z organizmu. Zawiera kumarynę wykazująca działanie przeciwzakrzepowe i poza tym zawiera sterole roślinne, które pomagają i przeciwdziałają miażdżycy. Lubczyk dodaje się do potraw ciężkostrawnych i to nie bez powodu, ponieważ ułatwia trawienie, pomaga też w przypadku niestrawności.
Dzięki potwierdzonemu działaniu wykrztuśnemu może być stosowany również w przypadku suchego i uporczywego kaszlu. Lubczyk wspomaga organizm, zwiększając jego wydolność fizyczną i umysłową.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Kraj pochodzenia: Polska
Termin przydatności do spożycia: 30/05/2024