Lokum, turkish delight z orzechami 350g Alipasazade
Turkish delight to przysmak charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Było ważną częścią kuchni pałacowej w okresie osmańskim, a jego historia sięga setek lat. Masowa produkcja w Imperium Osmańskim rozpoczęła się w 1777 roku. Najczęściej jest podawane jako dodatek do tureckiej kawy.
Lokum wytwarza się z kwasu cytrynowego, cukru, skrobii, barwników i aromatów. Cukier gotuje się w wodzie aż do całkowitego rozpuszczenia. Kwas cytrynowy i skrobię pozostawia się do rozpuszczenia w oddzielnych kubkach. Następnie kwas cytrynowy i skrobię miesza się z wodą z cukrem i gotuje przez chwilę. Mieszaninę sprawdza się za pomocą łyżki, czy ma kleistą konsystencję, a później umieszcza w naczyniach posypanych skrobią od wewnątrz na około 20 godzin. W końcowym etapie masa jest kształtowana na sztywnej powierzchni, a następnie krojona i pakowana.
Składniki: Cukier, woda, skrobia kukurydziana, kwas cytrynowy, wanilia, pistacje, orzechy laskowe, migdały (8%)
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 419,4 kcal
- Tłuszcz 1,26g
- Węglowodany 70,35g
- Białko 6,15g