Lokum, tureckie galaretki z orzechami laskowymi i miodem 350g Alipasazade
Słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Dość często nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzeszków pistacjowych, migdałów itp.
Składniki: Cukier, woda, skrobia kukurydziana, kwas cytrynowy, miód, wanilia, orzechy laskowe (8%)
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 377,3 kcal
- Tłuszcz 4,98g
- Węglowodany 81,58g
- Białko 1,54g