Lokum, turkish delight mleczne z orzechami 350g Alipasazade
Turkish delight to przysmak charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Było ważną częścią kuchni pałacowej w okresie osmańskim, a jego historia sięga setek lat. Masowa produkcja w Imperium Osmańskim rozpoczęła się w 1777 roku. Najczęściej jest podawane jako dodatek do tureckiej kawy.
Lokum wytwarza się z kwasu cytrynowego, cukru, skrobii, barwników i aromatów. Cukier gotuje się w wodzie aż do całkowitego rozpuszczenia. Kwas cytrynowy i skrobię pozostawia się do rozpuszczenia w oddzielnych kubkach. Następnie kwas cytrynowy i skrobię miesza się z wodą z cukrem i gotuje przez chwilę. Mieszaninę sprawdza się za pomocą łyżki, czy ma kleistą konsystencję, a później umieszcza w naczyniach posypanych skrobią od wewnątrz na około 20 godzin. W końcowym etapie masa jest kształtowana na sztywnej powierzchni, a następnie krojona i pakowana.
Składniki: Kakao, mydlnica, cukier, woda, skrobia, kokos, orzechy (6%), kwas cytrynowy
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 390 kcal
- Tłuszcz 4,9g
- Węglowodany 84,2g
- Białko 2,3g