Lokum, tureckie galaretki z orzechami włoskimi i figami 350g Alipasazade
Słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni, głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Dość często nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzeszków pistacjowych, migdałów itp.
Składniki: Cukier, woda, skrobia kukurydziana, kwas cytrynowy, figi, orzechy włoskie (8%), kokos, śladowa ilość aromatów
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 390 kcal
- Tłuszcz 4,9g
- Węglowodany 84,2g
- Białko 2,3g