Litewskie bliny ziemniaczane po żmudzki
Tradycyjne litewskie danie, której podstawą są ziemniaki.
I choć sama nazwa “żmudzkie” wskazuje na Żmudź, to jednak ojczyzną tych placuszków jest południe Litwy. Po litewsku to danie nazywamy “Žemaičių blynai”
Kraj pochodzenia: Litwa
Waga: 400 g.
Zobacz jakie to proste!
Mieszanka zawiera wszystko, co jest potrzebne do przygotowania ciasta na bliny ziemniaczane.
Mieszanka zawiera ziemniaki liofilizowane, dlatego aby przygotować ciasto na bliny musisz dodać tylko wodę.
Ciasto musisz wymieszać po chwili możesz już formować swoje bliny i następnie usmażyć.
Podawaj ze śmietaną lub sosem grzybowym np. z pieczarkami.
Ta potrawa zaskoczy Cię nie tylko łatwością przygotowania ale przede wszystkim swoim smakiem.
Bliny fantastycznie smakują z grzybami w środku, mięsem, żółtym serem czy szpinakiem z serem ale to już zależy od Twoich preferencji smakowych i upodobań.
Wystarczy, że wcześniej przygotujesz farsz z którym chcesz zrobić bliny; nadziewane mięsem, grzybami z cebulką i przyprawami lub grzyby z kapustą.
W zależności, jakiej wielkości chcemy bliny pobieramy taką ilość masy. Masę należy rozpłaszczyć w ręku w ten sposób zrobić 2 identyczne placki
– na jeden nakładać farsz a następnie ułożyć drugi placek. Dokładnie skleić na brzegi by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak samo postępujemy z resztą masy i farszu.
Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż bliny łatwo i szybko przypalają się. Odsączyć na ręczniku papierowym.
– idealne są z sosem grzybowym, czosnkowym lub surówką np. z kiszonej kapusty