Liście winogron MIS
Liście winogron w solance, idealny do przyrządzania popularnych tureckiej/ greckiej / bliskowschodniej potrawy dolmades (znanych również jako Yaprak Sarma lub Dolma po turecku)
Ten przysmak nadziewany ryżem typu Baldo jest niezbędnym składnikiem mezze.
W zależności od regionu, liście winorośli faszeruje się mielonym mięsem, rodzunkami sułtańskimi i orzeszkami piniowymi. Podawane są z plasterkami cytryny, dla świeżego, cytrusowego akcentu.
W niektórych regionach nadziewane liście winorośli są również podawane z jogurtem.
Skład: Liście winogron, sól, kwas cytrynowy (E330).
Waga: 700 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 185 kJ/45 kcal
- tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
- węglowodany: 0 g, w tym cukry: 0 g
- białko: 3,9 g
- sól: 11,4 g
Wyprodukowano w Turcji