Liść laurowy - 100g Spiżarenka
Bobkowe ziele to symbol honoru i zaszczytów. Czczony już w starożytności przez cesarzy, poetów i bohaterów. Zachwyca swoim szlachectwem smaku i aromatu. Liście pochodzące z tureckich krzewów, uważane są za jedne z najlepszych na świecie.
Liść laurowy jest krzewem zimozielonym, zwanym wawrzynem szlachetnym. Jest to wysoka roślina pochodząca z upraw tureckich. Występuje naturalnie w krajach regionu śródziemnomorskiego. Posiada drobne kwiaty w barwie żółtej, zielonej i białej. Kwitnienie następuje dopiero u roślin co najmniej 5 – letnich. Liść laurowy jest spiczasty i gładki oraz posiada owalny kształt. Osiąga długość od 2,5 do 8 cm. Świeże liście są jaśniejsze od spodu, a błyszczące i ciemnozielone od góry. Zbioru liścia laurowego dokonuje się latem, a następnie poddawane są procesom suszenia. Wysuszone liście wawrzynu mają barwę matowej zielonej oliwki. Podczas rozcierania przyprawa ta zaczyna wydzielać charakterystyczny zapach.
Charakterystyka produktu
- Barwa: zielono - szara
- Smak i zapach: przyjemny, intensywny, lekko korzenny
- Zastosowanie: produkt nadaje się do spożycia dla wszystkich z wyjątkiem osób cierpiących na nietolerancję produktu, stosuje się go jako dodatek do zup, dań mięsnych, marynat, sosów, wywarów oraz do peklowania.
- Produkt może zawierać(na terenie zakładu występują): dwutlenek siarki, gorczycę, seler, gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne
- Przechowywanie: produkt przechowywać w suchym, czystym, chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, zabezpieczonym przed szkodnikami i owadami. Chronić przed promieniami słonecznymi
Liść laurowy – zastosowanie
Liście bobkowe są w kuchni znane od dawna. Nadają potrawom bogatych walorów smakowych. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do zup, marynat, wywarów lub różnego rodzaju sosów. Przyprawa ta posiada przyjemny, intensywny oraz korzenny smak i aromat. Liść laurowy dodaje się do rosołu, kapuśniaku, grochówki, żuru, flaków, barszczu, bigosu, czy też domowych pasztetów. Ponadto wzbogaca smak i aromat dań mięsnych oraz warzywnych. Jest niezastąpionym dodatkiem do peklowania.
Liść laurowy – właściwości
Regularne stosowanie liści laurowych wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, jak i układu immunologicznego. Ponadto zapobiegają one chorobom układu krążenia oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne. Walcząc z wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Osoby cierpiące na reumatyzm i artretyzm również powinny wypróbować prozdrowotne działanie liści wawrzynu szlachetnego. Dodatkowo, liście bobkowe posiadają właściwości obniżające poziom cukru we krwi, więc zalecane są osobom chorym na cukrzycę. Wykazują działanie moczopędne. Dzięki temu, chronią nerki i biorą udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Liść laurowy – wartości odżywcze
Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych nadają im charakterystycznego zapachu. Należą do nich olejki, takie jak: geraniol, cyneol i terpen. Geraniol jest silnym przeciwutleniaczem i to on odpowiada za usuwanie wolnych rodników z ludzkiego organizmu. Cyneol wykazuje działanie antyseptyczne to oznacza, że zwalcza bakterie, grzyby oraz inne drobnoustroje. Natomiast terpen oddziałuje na neuroprzekaźniki w naszym mózgu. Wywołują efekt uspokajający na nasz organizm, Jednakże mogą też go pobudzić i poprawić nastrój. Liście wawrzynu szlachetnego są źródłem garbników, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Ponadto wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawarte w liściach bobkowych gorycze regulują procesy trawienne oraz zwiększają łaknienie. Flawonoidy, są kolejnym związkiem o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Obniżają one ciśnienie tętnicze oraz stężenie cholesterolu, a także zwiększają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Antyoksydanty wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto zapobiegają niektórym nowotworom oraz zwiększają odporność organizmu. Ostatnim składnikiem są pektyny. Jest to rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który wpływa pozytywnie na procesy trawienia.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące liścia laurowego suszonego
✔ Liście bobkowe – czy są trujące?
Liście bobkowe stosowane w przyprawie nie zawierają toksycznych substancji. Jednakże mogą być niebezpieczne, ze względu na ich ostre krawędzie oraz sztywną skórę. Podczas spożywania posiłku należy uważać, aby nie utknął w gardle lub przełyku. U niektórych ludzi mogą wywołać perforację jelit.
✔ Liście wawrzynu szlachetnego – jakie są przeciwwskazania?
Paprykę słodka mielona posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie komponuje się z olejem, czosnkiem lub pieprzem Cayenne. Najczęściej używana jest do różnego rodzaju dań mięsnych oraz rybnych, a także sosów i marynat. Służy również jako przyprawa stosowana do gulaszu, potraw z pomidorami, zup, sałatek warzywnych i twarogu. W kuchni węgierskiej jest podstawowym składnikiem używanym do przygotowywania leczo. Natomiast w kuchni hiszpańskiej i hinduskiej stanowi jeden ze składników kompozycji przyprawowych.
✔ Papryka słodka mielona – jakie są przeciwwskazania?
Liście wawrzynu szlachetnego rzadko wywołują reakcje alergiczne. Stosowanie tej przyprawy w umiarze jest bezpieczne. Jednakże, spożyta w dużych dawkach może wykazywać działanie narkotyczne oraz znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny zrezygnować z jej stosowania. Zaleca się, aby osoby przyjmujące leki przeciwbólowe i nasenne zachowały szczególną ostrożność. Warto, aby zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego, ponieważ liście laurowe wchodzą w interakcje z niektórymi lekami.
✔ Liść laurowy – czy wspomaga odchudzanie?
Napar przygotowany na bazie liści laurowych posiada działanie detoksykujące. Naturalnie wspomaga pracę wątroby oraz układu moczowego. Ponadto zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, a co za tym idzie skutecznie stymuluje pracę układu pokarmowego oraz trawiennego. Wspierając metabolizm, wspomaga odchudzanie.