kultura bakteryjna do serów świeżych i miękkich, mlecznych napojów fermentowanych oraz śmietany TW31 LYO
Lipaza to naturalny ekstrakt (pozyskiwany z gruczołów u podstaw języka cieląt) rozkładający głównie kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak niektórych serów. Lipaza w proszku jest produktem naturalnym, wolnym od wybielania, barwników, konserwantów.
Lipaza cielęca tworzy delikatny smak, który jest dobrze wyczuwalny i ma przyjemny zapach masła, lekko pikantny.
Lipaza w proszku stosowana jest w przemyśle mleczarskim do produkcji serów średnio i długo dojrzewających w celu przyspieszania ich dojrzewania i poprawiania aromatu serów.
Dozowanie: 3 - 15 g na 100 litrów mleka
(ilość użytej lipazy uzależniona jest od rezultatu, który chcemy osiągnąć - smak słodki, średni lub wyrazisty)
- sery średnio i długo dojrzewające - 5-8 g ma 100 litrów mleka
- ser feta - 2 g na 100 litrów mleka
- śmietana - 1-2,5 g na 100 litrów mleka
Lipazę dodaje się po dodaniu wszystkich dodatków (szczególnie barwnika), ale przed podpuszczką.