SKŁADNIKI
Lactococcus lactis supsp. lactis*, Lactococcus lactis subsp cremoris*, Lactococcus lactis subsp. Lactis biovar diacetylactis*, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 90 g
w tym cukry - 90 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.
1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C
2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!
3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.
4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!
5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.
BEZ GLUTENU (w składnikach): TAK
Certyfikat bio: TAK
EAN: 5905279349025
Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 90
Kraj producenta: Polska
PKWiU: 10.85.19.0
Producent - nazwa i adres: SUN AND FOOD SP. Z O.O., WĄWOZOWA 28/42, 02-796 WARSZAWA
Wegański: TAK
Wegetariański: TAK