LIOFILIZOWANE KULTURY STARTEROWE KWAŚNE MLEKO BIO 4,9 g
- SUN&FOOD
ŻYWE KULTURY BAKTERII
SKŁADNIKI Lactococcus lactis supsp. lactis*, Lactococcus lactis subsp cremoris*, Lactococcus lactis subsp. Lactis biovar diacetylactis*, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1530 kJ / 366 kcal Tłuszcz - 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g Węglowodany - 90 g w tym cukry - 90 g Białko - 0 g Sól - 0 g
SPOSóB PRZYGOTOWANIA Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego. 1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używania mleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C 2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę! 3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie. 4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem! 5. Po skwaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.
Producent - nazwa i adres: SUN AND FOOD SP. Z O.O., WĄWOZOWA 28/42, 02-796 WARSZAWA Kraj Producenta: Polska
Kod produktu: 5905279349025
EAN: 5905279349025