LIOFILIZOWANE KULTURY STARTEROWE KWAŚNE MLEKO BIO 4,9 g - SUN&FOOD
SKŁADNIK
I
Lactococcus lactis supsp. lactis*, Lactococcus lactis subsp cremoris*, Lactococcus lactis subsp. Lactis biovar diacetylactis*, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris* (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna -1530 kJ /366 kcal
Tłuszcz -0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone -0 g
Węglowodany -90 g
w tym cukry -90 g
Białko -0 g
Sól - 0 gSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego lub koziego.
1. Podgrzać 1 litr mleka do temp 80 st. C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). W przypadku używaniamleka pasteryzowanego to należy podgrzać je do temp. 42 st. C
2. Przelać mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i studzić do temp. 42 st. C. Ważne: Naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!
3. Otworzyć saszetkę z bakteriami, wsypać je do mleka, mieszać i szczelnie zamknąć naczynie.
4. Zostawić do fermentacji nawet do 12 godzin w temp. około 42 st. C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu można wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą poniżej poziomu zakretki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc. Unikać wstrząsania naczyniem!
5. Po skawaszeniu zdjąć pokrywkę i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym miejscu. Produkt po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce do 7 dni.