OPIS
Idealnie dobrana mieszanka bakterii fermentacji mlekowej, która umożliwia zrobienie pysznego domowego sera greckiego,
który stanowi świetną bazę do zdrowej diety, także bezglutenowej
. Dzięki zastosowaniu liofilizacji - specjalnej metody suszenia, będącej jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności, kultury te na długo zachowują pełnię swojego potencjału.
Istotne cechy:
• Na 50L mleka
• Do sera greckiego
Sposób użycia:
W przypadku mleka świeżego "od krowy" zaleca się wykonanie pasteryzacji w temperaturze ok. 65° C przez 30 minut.
6 L mleka wlej do garnka i podgrzej do temperatury 33°C. Wyłącz grzanie.
Odmierz ok. 0,4 g bakterii i rozpuść w kieliszku w niewielkiej ilości letniej wody.
Całość dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw pod przykryciem na ok. 1 godz.
Po tym czasie - jeśli użyłeś mleka kupnego niskopasteryzowanego - dodaj ok. 1 g sypkiego chlorku wapnia (w przypadku mleka świeżego "od krowy" - dodatek chlorku wapnia jest niepotrzebny), podgrzej mleko do 38°C oraz dodaj ok. 0,6 g podpuszczki suszonej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości letniej wody.
Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami.
Wyłącz grzanie.
Po ok. 50 minutach skrzep pokrój w kostkę o boku 1-2 cm.
Dodatkowo skrzep można jeszcze pociąć pod kątem.
Pozostaw na 10-15 min, aby serwatka zaczęła się oddzielać.
Po tym czasie dociśnij skrzep sitkiem i wyjmuj chochlą wpływającą do niego serwatkę.
Kiedy większość serwatki będzie już oddzielona, skrzep przenieś do chusty serowarskiej i umieść w prasce do sera.
Stopniowo zwiększaj obciążenie prasy.
Po osiągnięciu obciążenia ok. 5 kg pozostaw ser na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ser przełóż do solanki (1 L wody + 180 g soli) na 6 godzin, a następnie do drugiej solanki (1 L wody + 70 g soli) do dalszego przechowywania i trzymaj w lodówce.
Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris,
laktoza
Masa netto: ok 3 g
Masa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności.