LIOFILIZATOR PRZEMYSŁOWY DO WARZYW I OWOCÓW LG50
Przeznaczenie:
Kompletne i niezawodne urządzenie do produkcji liofilizowanych warzyw i owoców.
Funkcje:
W warunkach próżni materiał liofilizuje się na zasadzie sublimacji.
Wilgoć w uprzednio zamrożonym materiale jest bezpośrednio sublimowana ze stanu stałego (lód) do stanu gazowego (para), bez topienia.
Liofilizowane produkty mają strukturę gąbczastą, zawierają znikomą ilość wody.
Doskonale nadają się do ponownego nawodnienie lub konsumpcji w suchej postaci.
Produkty liofilizowane w zamkniętym opakowaniu mogą być przechowywane i transportowane w temperaturze pokojowej przez długi czas.
Dane techniczne:
Moc: 43 kW
Zasilanie: 380 V / 50 Hz, 3 fazy
Moc agregatu chłodniczego: 80 kW
Zakres temperatur agregatu chłodniczego: -40 - +35°C
Zużycie pary 0,7 MPa: ≥200 kg/h
Komora - na wszystkich wymiarach: długość 4,80 m, szerokość 2,50 m, wysokość 3,30 m
Liczba półek: 120 tacek
Ładowność: 600 kg
Powierzchnia grzewcza: 50 m2
Maksymalna zdolność odprowadzania wody: 110 kg/h
Wymiary półki: 560 x 680 x 35 mm
Odstępy między półkami: 35 mm
Temperatura półki: od -20°C do + 60°C
Wolna odległość między płytami grzewczymi: 75 mm
Medium grzewcze: woda zdemineralizowana
Rodzaj ogrzewania: Dwustronne promieniowanie
Medium grzewcze, max. temperatura: 130°C
Kołnierz grzejny: ≥ 5°C / min.
Medium chłodzące: amoniak, freon
Materiał płyt grzewczych: aluminium
Sublimacja (max): 2,5 kg/m2/h
Sublimacja (średnia): 1,5 kg/m2/h
Waga (bez obciążenia): ok. 9000 kg
Materiał: stal nierdzewna