Żywność Liofilizowana - Liofilizat Trek'n Eat Ziemniaki z Wołowiną i Groszkiem 170 g / 720 g
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
33% ziemniaków, 16% fasoli, maltodekstryna, olej palmowy, teksturowane białko sojowe, 8% wołowiny, skrobia modyfikowana, marchewka, sól spożywcza, aromaty, przyprawy, laktoza, tłuszcz drobiowy, skrobia, cukier, ekstrakt z drożdży, aromat naturalny (zawiera jajka, mleko, seler), środek zakwaszający: kwasek cytrynowy, cytrynian potasu; glukonodeltalakton, regulator kwasowości: dwuoctan sodu; barwiący koncentrat saflorowy, sok sojowy (soja, sól spożywcza, ocet spirytusowy, aromat dymu wędzarniczego, karmel). Mieso liofilizowane: 13,6 g (odpowiada ok. 54 g swiezego miesa).
Informacja o głównych alergenach:
jaja, laktoza, mleko, seler, soja.
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.