Żywność Liofilizowana - Liofilizat Trek'n Eat Risotto Sojowe z Warzywami
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład: 40% Ryż, 12% warzywa w zmiennym stosunku wagowym (seler, por, marchew, cebula), tłuszcz roślinny, 8% teksturowany sojowy koncentrat białkowy, modyfikowana skrobia, laktoza, śmietana, sól kuchenna, mąka pszenna, aromat (pszenica, seler), kazeina, cukier, drożdże w proszku, przyprawa, ekstrakt z drożdży, karmel, przyprawa korzenna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; cukier gronowy, maltodekstryna.
Informacja o głównych alergenach: zawiera gluten, laktoza, mleko, seler, soja.
Sposób przyrządzenia: Gotującą się wodę wlać do linii napełnienia (380 ml) bezpośrednio do pojemnika, starannie wymieszać, zamknąć pojemnik i poczekać 10 minut.
Waga netto: 160 g (po przyrządzeniu około 540 g)
Trek'n Eat
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.
.