Jedzenie liofilizowane Trekn Eat - Kurczak z ryżem w sosie curry (bezglutenowy) - 250g
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
57% Ryż, 8% pierś drobiowa, śmietana, masło, skrobia, sól kuchenna, migdały, curry [3% (kolendra, kurkumina, mąka ryżowa, kozieradka pospolita, kmin rzymski, imbir, goździki)], banany, cukier, ananas, przyprawa korzenna, glukoza, zagestnik guma guar, ekstrakt z drozdzy, regulator kwasowosci kwas cytrynowy, przyprawy korzenne, laktoza, substancja przeciwzbrylajaca dwutlenek krzemu, środek aromatyzujacy. Mięso liofilizowane: 16,0 g (odpowiada ok. 56 g świeżego mięsa).
Informacja o głównych alergenach:
laktoza, mleko, owoce łupinowe.
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.