Jedzenie liofilizowane danie Trek'n Eat - Chili Con Carne - (200g)
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
42% czerwona fasola, 12% wolowina, cebula prazona (cebula, olej roslinny, maka pszenna, sól spozywcza), pomidory, maltodekstryna, teksturowane bialko sojowe, przyprawy, tluszcz roslinny, papryka, skrobia, laktoza, ekstrakt drozdzowy, cukier, sól spożywcza, środek rozdzielajacy: kwas krzemowy; naturalny aromat. Mięso liofilizowane: 21,6 g (odpowiada ok. 86 g swieżego mięsa).
Informacja o głównych alergenach:
zawiera gluten, laktoza, mleko, soja.
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.