Jedzenie liofilizowane danie Trek'n Eat - Bałkańskie Risotto - 2 osobowe (250g)
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Skład:
43% ryż, wołowina, olej palmowy, słodka papryka, cebula, pomidory, skrobia modyfikowana, sól, laktoza, cukier, przyprawy w zmiennej proporcji, ekstrakt drożdżowy, mąką pszenna, drożdże w proszku, aromaty z pszenicy i selera, białka mleka, karmel, glukoa, maltodekstryna. Liofilizowane mięso 10,5 g (odpowiada 42 g świeżego mięsa).
Informacja o głównych alergenach:
zawiera gluten, laktoza, mleko, seler.
Trek'n Eat to producent żywności liofilizowanej, który zdaje sobie sprawę, że jedzenie to nie tylko kwestia właściwego odżywiania — uzupełniania podstawowych wartości odżywczych oraz energii niezbędnej do funkcjonowania. Jedzenie to w końcu jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w naszym życiu. W trudnych warunkach terenowych smaczny i pożywny posiłek to coś, co może nam bardzo pomóc, podnieść morale i zmotywować do dalszej podróży. Trek'n Eat więc oprócz podstawowych dań obiadowych (w opcjach dla mięsolubnych lub wegetarian) oferuje także śniadania, desery, snacki, a także Peroniny i awaryjne posiłki energetyczne, zawsze dbając również o ich walory smakowe.