Liliowce to rośliny uniwersalne. Doskonale nadają się do tworzenia kompozycji rabatowych (przez cały sezon zielone kępy liści stanowią ciekawy akcent dekoracyjny), obsadzania skarp, a także uprawy w pobliżu oczek wodnych lub stawów. Niższe odmiany liliowców znakomicie sprawdzają się jako obwódki i nadają się do uprawy w pojemnikach. Liliowce zakwitają głównie w czerwcu i lipcu, jednak niektóre gatunki rozwijają swoje kwiaty już w maju (np. liliowiec Dumortiera), a inne powtarzają kwitnienie pod koniec lata i jesienią. Niestety, mimo swojej niezwykłej urody, kwiaty liliowców nie nadają się do wazonu, gdyż pozostają otwarte zaledwie przez jeden dzień. Na rabacie nie stanowi to jednak dużego problemu, ponieważ na pędzie znajduje wiele pąków, które rozwijają się sukcesywnie, a w jednej, dużej kępie może znajdować się nawet kilkanaście pędów kwiatostanowych, co zapewnia ciągłość kwitnienia nawet przez 4–8 tygodni.
Nasiona kiełkują po 4-6 tygodniach. Od tego momentu wymagają systematycznego dostarczania wody i składników pokarmowych oraz zabezpieczenia przed szkodnikami i chorobami grzybowymi.
W miarę wzrostu siewki należy rozsadzać lub przesadzać w większe pojemniki. Już w pierwszym sezonie wegetacyjnym siewki można wysadzać w grunt, na miejsca stałe. Na zimę trzeba je okryć stroiszem, bo są dość wrażliwe. Siewki uzyskane z nasion, mogą zakwitnąć w drugim sezonie wegetacyjnym.
nasiona - 10 szt. opak.