Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki: olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
- Wartość odżywcza: 100 ml
- Wartość energetyczna (energia): 3434 kJ/835 kcal
- Tłuszcz, w tym: 93 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 8,9 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 15 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 69 g
- Węglowodany, w tym: 0 g
- cukry: 0 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0 g
- Omega-3 (kwas alfa-linolenowy): 56 g
- Omega 6 (kwas linolowy): 13 g
Uwaga! Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalny jest np. posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.
Przechowywanie: przechowywać w temp. 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.