Leksykon smaków
- Autor: Niki Segnit
- Wydawnictwo: Buchmann / GW Foksal
- Rok wydania: 2017
- Oprawa: twarda
- Liczba stron: 400
- Format: 16.0 x 23.5 cm
- Numer ISBN: 978-83-280-4695-5
- Kod paskowy (EAN): 9788328046955
Biblia każdego smakosza!
Oto książka, która powinna stać się biblią każdej osoby, która jest zafascynowana jedzeniem, gotowaniem, szukaniem nowych smaków i ich kombinacji. Niki Segnit postawiła sobie bardzo ambitny cel zebrania różnych smaków, pogrupowania ich według podobieństw i pokazania, co pasuje do czego. "Pasować" można tutaj przynajmniej na dwa sposoby: na przykład szparagi, wg Segnit, pasują do ziemniaków dzięki podobieństwu: oba warzywa posiadają bowiem ten sam "orzechowy, ziemisty smak".