Lekcje francuskiego : przygody z nożem, widelcem i korkociągiem Peter Mayle
Peter Mayle to najsłynniejszy Anglik (z urodzenia) wśród Francuzów i najsłynniejszy Francuz (z wyboru) wśród Anglików. Jego książki o Prowansji („Rok w Prowansji”, „Jeszcze raz Prowansja”, „Zawsze Prowansja”), cudownie oddające rosnącą fascynację autora i przywiązanie do uważanego przez wielu za najpiękniejszy region Francji, zrobiły furorę światową, a w księgarniach ustawiane są obok przewodników po Francji.
"Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego, nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?
Warszawa : Prószyński i S-ka, 2002.
173, [2] s. ; 21 cm
przeł. Ewa Horodyska, Dorota Malinowska.
Tyt. oryg.: French lessons,
Projekt graficzny serii Jerzy Matuszewski
Seria Biblioteczka Konesera
ISBN 83-7337-205-9
Stan dobry
ryski na okładce,
małe przetarcie - góra grzbietu,
małe rozklejenie rogów obu oładek,
zagięcie 3 kartek przy górnym rogu,
małe zagięcie kilku ostatnich kartek przy górnym rogu.