Słynna kiełbasa MOSKIEWSKA, wędzona na zimno
waga 230 g
kraj pochodzenia: Litwa
Kiełbasa "Moskwa" ... Od zawsze "Moskwa" kojarzona była wyłącznie z wyjątkowym przysmakiem. Jest to też jedna z najdroższych kiełbas na wschodzie. Smaczna, pachnąca, różni się od innych kiełbas ostrym aromatem, gęstą konsystencją, przyjemnym słonym smakiem. Wyraźne zmarszczki z wyraźnie widocznymi kawałkami tłuszczu pod skorupką - wszystko to są cechy charakterystyczne dla tego słynnego produktu.
Jest to kiełbasa dojrzewająca, wędzona na zimno, typu salami, wyśmienita jako wykwintny dodatek do win.Dawna technologia wędzenia na zimno pozwala na przechowywanie wędliny w temperaturze pokojowej do pół roku.Potem następuje całkowite przesuszenie i kiełbasą nadaje się do odgotowania. Zimne wędzenie oznacza proces przebiegający w temperaturze do 26 stopni celcjusza, przez około 2 tygodnie.Potem następuje dojrzewanie. Jedynie po takiej obróbce mięso w pełni zachowuje swój bukiet aromatu i stanowi miłe zaskoczenie wśród wędlin parzonych dominujących na naszym rynku (krótkie procesu w temperaturze ok. 130 z chemicznym aromatem dymu).
Melchior Wańkowicz w "Zielu na kraterze" opisując swoje mlekiem i miodem płynące dzieciństwo na Litwie, potem przez całe życie wraca do tych jakże prostych, tradycyjnych wyrobów.
Litwa to bodajże jeden z ostatnich zakątków Europy, gdzie pielęgnuje się prawidłową i nam najbliższą kulturę konserwowania mięsa.
Po zakupie proszę wędlinę wyjąć z opakowania i powiesić w przewiewnym miejscu - efekt końcowy z pewnością Państwa mile zaskoczy.
Smacznego!