Leczenie żywieniem
Radomska Marta
- Oprawa: miękka
- Ilość stron: 158
- Szerokość:Brak. Wysokość: Brak
- ISBN: 9788393467518
- Rok wydania: 2016
- Wydawnictwo:
- Stan: jak nowa
Leczenie żywieniem Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa Leczenie przez pożywienie to niekonwencjonalna metoda przywracania zdrowia, która ze względu na naturalne składniki, cieszy się coraz większą popularnością. Od wielu lat Jadwiga Kempisty (lekarz pediatra) dzieli się wiedzą na temat prawidłowego odżywiania i odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka. Współpracując ze specjalistką od medycyny rodzinnej Urszulą Chorzępą stworzyła poradnik pt. „Leczenie żywieniem” źródle życia i zdrowia. Jak leczyć jedzeniem? Zdaniem autorek, każdy z nas powinien najpierw poznać zasady prawidłowego odżywiania. Polega ona na: całkowitym pokryciu zapotrzebowania na wartości odżywcze” potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, „prawidłowym przetwarzaniu i łączeniu pokarmów” oraz „przygotowaniu przewodu pokarmowego do prawidłowego wchłaniania i przyswajania wprowadzonych wartości odżywczych”. Co w książce? „Leczenie żywieniem” składa się 29 rozdziałów poświęconych różnym aspektom prawidłowego odżywiania i leczenia. Czytelnik dokładnie zapozna się z faktami co wpływa na cholesterol, wrzody żołądka czy otyłość. Ponadto dowie się, jak leczyć organizm chlorofilem, produktami z ziarna, akupunkturą czy akupresurą. To książka dla osób w każdym wieku, bo przywracać zdrowie jedzeniem można rozpocząć w każdym okresie życia. Fragmenty książki Łączenie pokarmów jest to tak rozległy temat, że należałoby go ująć w odrębnej książce. Podaję tu tylko elementarne zasady, ponieważ w codziennym żywieniu popełniamy masę poważnych błędów. W filozofii żydowskiej już przez wieloma tysiącami lat nie łączono mleka z mięsem. Przecięty Polak robi to praktycznie przy każdym posiłku. Na przykład przy śniadaniu chleb z masłem i wędliną. Przy obiedzie zupa pomidorowa na kościach, ale tego jeszcze mało dodaje do niej w trakcie gotowania śmietanę i tym zalewa biały makaron lub łuskany ryż. Dodatkowo zamieniamy masło na masło roślinne lub margarynę. Smażąc na olejach wysoko oczyszczonych powodujemy, że praktycznie każdy pokarm jest nie do strawienia. Takie połączenia stawiają nasz organizm w bardzo kłopotliwej sytuacji. Do połączeń ciężkostrawnych należą: Owoce białko warzywa Skrobia bialko tłuszcze owoce.
Stan książki
Poniżej opis stanu książki ↓
JAK NOWA
- Niezauważalne lub znikome ślady używania, które mogą obejmować nieuniknione następstwa użytkowania książki (mogące pojawić się m.in. w procesie przechowywania),
- delikatne zagięcie pojedynczej kartki,
- ledwie dostrzegalne zabrudzenie okładki lub pojedynczych stron.
Żadna z wyżej wymienionych wad o charakterze wizualnym lub mechanicznym nie wpływa na kompletną zawartość książki oraz możliwość odczytania jej pełnego tekstu.