Działanie prozdrowotne lecytyny na nasz organizm.
- Układ nerwowy; poprawia pamięć i koncentrację, redukuje napięcie nerwowe. Zawarta w niej cholina bierze udział w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych.
- Układ pokarmowy; usprawnia przemianę materii oraz chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami oraz niszczy toksyny. Lecytyna, także chroni ściany żołądka. Ponadto wzmacnia przyswajalność witamin oraz minimalizuje działanie toksyczne niektórych leków.
- Układ krwionośny; obniża poziom szkodliwego cholesterolu oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu zawałowi poprzez rozrzedzenie krwi.
- Układ ruchowy; zwiększa wydolność pracy mięśni oraz przyśpiesza proces regeneracji, zwłaszcza u osób uprawiających wysiłkowe sporty. Zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u płodu.
- Układ hormonalny; wzmacnia seksualność mężczyzn.
- Układ odpornościowy; poprawia odporność organizmu poprzez zwiększoną aktywność grasicy.
Niedobór lecytyny
Lecytyna jest zalecana zwłaszcza seniorom, ponieważ utrzymuje witalność i sprawność umysłową. Brak lecytyny powoduje zwiększenie stężenia enzymów wątrobowych, co w konsekwencji prowadzi do występujących zaburzeń czynnościowych wątroby.
Komu jest zalecana lecytyna?
- osobą starszym, z zaburzeniami pamięci,
- podczas wzmożonego wysiłku fizycznego oraz psychicznego,
- kobietom w ciąży,
- studentom podczas intensywnej nauki,
- osobą, które mają jej niedobór,
- po przebytych stanach chorobowych,
- przy leczeniu kamicy oraz osobom z chorym woreczkiem żółciowym,
- leczącym się z depresji.
Dawkowanie czystej lecytyny w postaci proszku.
Zalecone jest przyjmowanie lecytyny przed lub w trakcie posiłku, ponieważ gwarantuje to lepsze wchłanianie jej przez organizm. Dzienna dawka lecytyny wynosi od 2 do 4 łyżek stołowych. Warto pamiętać, żeby dawkowanie skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jakby pojawiły się niepokojące symptomy po przyjęciu lecytyny np. nudności, wzdęcia bądź nadpotliwość.