Opis
Laximama - dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Saszetki z proszkiem o smaku owoców granatu.
Skład
maltodekstryna, sproszkowane łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, pektyna jabłkowa, regulator kwasowości: cytrynian sodu, aromaty, substancje słodzące: aspartam i acesulfam K, barwnik E124.
1 saszetka o masie 6,5 g zawiera:
Sproszkowane łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata): 2000 mg
Pektyna jabłkowa: 300 mg
3 saszetki zawierają:
Sproszkowane łuski nasion babki jajowatej (Plantago ovata): 6000 mg
Pektyna jabłkowa: 900 m
Masa netto
130 g
Właściwości
Laximama zawiera specjalną kompozycję błonników pochodzących z babki jajowatejoraz jabłka do stosowania w celu łatwiejszego pasażu jelitowego u kobiet w ciąży.
Błonnik pobudza i wspomaga pracę jelit, wspomaga rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej, ułatwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Wielorako wpływa na funkcjonowanie organizmu, zapobiegając chorobom i łagodząc dolegliwości.
Zgodnie z wytycznymi, dzienne spożycie błonnika dla kobiet w ciąży powinno być na poziomie 30 g.
Przeznaczenie
- U kobiet ciężarnych i karmiących,
- W celu zapobiegania wzdęciom i zaparciom,
- W celu minimalizowania wchłaniania cholesterolu i glukozy.
Sposób użycia
Przyjmować pod nadzorem lekarza.
Stosować 1-3 saszetek dziennie.
Laximama można spożywać w następujący sposób:
- bezpośrednio popijając dużą ilością wody,
- rozpuścić saszetkę w 1/2 szklanki (125 ml) wody dla uzyskania pysznego kisielu,
- dodając do musli lub innych posiłków.