LAWENDA KWIAT
40 g
SINDIBAD SPICES
Chociaż lawenda to zwykle tradycyjny składnik mydeł, olejków eterycznych i saszetek utrzymujących świeżość odzieży, to zioło o intensywnym zapachu można wykorzystywać w celach kulinarnych.
Użycie lawendy w żywności może nadać posiłkom nowy, ekscytujący wymiar, od lawendowych koktajli po aromatyczne desery. Ze względu na silny aromat i smak najlepiej zacząć od małej ilości kwiatów i dodawać więcej w trakcie gotowania, gdyż zbyt duża ilości lawendy może sprawić, że potrawa będzie miała mydlany smak, a nawet goryczkę.
Do czego używać suszonej lawendy?
✔️ zastąp nią liście rozmarynu w przepisach na chleb, bułki i tarty.
✔️ zmiel odrobinę i połącz z solą, którą wykorzystasz do nacierana mięs z grilla lub pieczonych warzyw korzeniowych.
✔️ dodawaj do sorbetów i lodów.
✔️ używaj do przyprawiania pikantnych potraw np. gulaszów i obfitych sosów.
✔️ używaj do dekoracji deserów - kremów, polewy i lukru.
✔️ ozdabiaj nią drinki, poncze i inne alkohole.
✔️ aromatyzuj nią miody lub cukier do deserów.
✔️ używaj w zapachowych saszetach i potpourri.
✔️ uzupełnij odrobiną lawendy mieszankę innych śródziemnomorskich ziół.
Skład: 100% suszona lawenda
Waga: 40 g
Kraj pochodzenia: Albania
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
Nasze pojemniki posiadają różne pojemności, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad Spices są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.