LAWENDA LEKARSKA 0,2G
Termin siewu do inspektu : IVTermin wysadzenia do gruntu : VII – IX (w pierwszym roku po wysiewie)Rozstaw : 30 x 40 cmTermin zbioru : od VII 2-3 razy
Roślina wieloletnia, miododajna (z wydajnością miodową 200-350 kg/ha) powinna na stałe zagościć w naszych małych i dużych ogrodach, donicach balkonowych i tarasowych. Lawenda wymaga pełnego słońca. Nasiona wysiewamy od kwietnia (pod osłonami) lub od połowy maja do czerwca na rozsadniku. Przed wysiewem nasiona należy włożyć do zamrażalnika na 2 tygodnie aby poddać je stratyfikacji (niska temperatura i wysoka wilgotność). Po wysiewie należy zapewnić temp. ok 25°C. Na miejsce stałe młode rośliny wysadzamy od lipca do września, w rzędy co 30-35 cm. Do suszenia rośliny zbieramy sukcesywnie 2-3 razy w roku poczynając od lipca.
Ziele lawendy znane jest ze swych właściwości łagodzących objawy stresu np. bezsenność czy bóle głowy. Łagodzi niestrawności pokarmowe, wzdęcia brzucha, nudności. Stosowana jako herbatka ziołowa, wzmacnia apetyt. Jest pomocna w chorobach objawiających się wymiotami lub biegunką. W postaci olejku do inhalacji i maści do nacierania jest skuteczna w przeziębienia. Łagodzi kaszel i inne objawy infekcji dróg oddechowych.
Suszonej lawendy lekarskiej – liści, pączków oraz kwiatów – można używać jako rośliny przyprawowej do przyrządzania potraw mięsnych oraz warzywnych. Dodawać kwitnące gałązki oraz świeżo pokrojone liście do sosów sałatkowych, sałatek, win oraz octów winnych. Kwiaty lawendy lekarskiej można dodawać do deserów takich jak: lody, galaretki, budynie, owoce – zwłaszcza jagodowe.