Latopic® jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Skład
Jedna kapsułka Latopic® zawiera maltodekstrynę, składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei LOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Masa netto
9,18 g
Właściwości
Latopic® jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera 3 szczepy wyjątkowo dobranych, żywych bakterii kwasu mlekowego z rodzaju actobacillus.
Preparat Latopic® zawiera liofilizowane żywe bakterie kwasu mlekowego:
- Lactobacillus casei ŁOCK 0919 (dawniej Lactobacillus paracasei LOCK 0919)
- Lactobacillus rhamnosus LOCK 0908 (dawniej Lactobacillus casei LOCK 0908)
- Lactobacillus rhamnosus LOCK 0900 (dawniej Lactobacillus casei LOCK 0900)
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu Latopic®:
- oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
- adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
- produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis.Salmonella Typhimurium, Listeria innocua. Listeria monocytogenes, oraz Enterococcus faecalis,
- oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
Przeznaczenie
Latopic® stosuje się w postępowaniu dietetycznym w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.
Latopic® przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.
Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności.
Sposób użycia
Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
Stosować 1 raz dziennie 1 kapsułkę przez co najmniej 3 miesiące.
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Preparat jest niekompletnym środkiem spożywczym. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować go pozajelitowo.
Produkt bezglutenowy. Nie zawiera laktozy. Produkt uzyskał pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka.
- Przechowywać w lodówce (2°C - 8°C) w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Chronić przed wilgocią.
- Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.