Lardo di Langa - słonina wieprzowa
- Data ważności: 22.06.2019
- Cena za kilogram: 80.90 zł
- Sposób krojenia: w kawałku
- Sposób zapakowania: Torba termiczna
LARDO DI LANGA
Lardo jest produkowane z górnej części wieprzowiny, pokrojonej na kawałki zgodnie z naturalnymi włóknami mięsa. Po pocięciu mięso masowane jest ręcznie przez kilka dni solą morską. Następnie nacierane jest przyprawami i dojrzewa około trzech miesięcy. Kiedy lardo jest odpowiednio dojrzałe, pakowane jest próżniowo i przygotowywane do sprzedaży. Dzięki tym zabiegom mięso jest niezwykle delikatne o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W dawnych czasach był to produkt niedoceniany uznawany za mniej wartościowy. Dziś jest wyrobem poszukiwanym, podawanym na specjalne okazje. Proste i rustykalne danie, to grzanki z ułożonymi cienkimi plastrami, ciekawy smak uzyskamy poprzez dodanie specku. Doskonałe są krewetki zawinięte w plastry lardo i krótko smażone na patelni. Lardo idealnie smakuje też w towarzystwie serów, szczególnie gorgonzoli. Należy jednak pamiętać, że lardo dodajemy w niedużej ilości i pokrojone w jak najcieńsze plasterki.
Skład: mięso wieprzowe, sól, dekstroza, przyprawy i zioła, askorbinian sodowy, konserwanty: azotyn potasowy i sodowy.
PRODUKT ZAPAKOWANY PRÓŻNIOWO
Lardo jest pokrojone w kawałki i zapakowane próżniowo.
Kupione przez Państwo produkty wysyłamy w 24h kurierem UPS