Dbacie o zdrowie, gotujecie i szukacie inspiracji? To jest książka dla was. Jeżeli chcecie, żeby na waszych stołach częściej gościły potrawy przygotowywane z sezonowych, lokalnych produktów, nie mogliście trafić lepiej. A gdy oprócz tego zależy wam na tym, żeby nauczyć dzieci otwartości na nowe smaki, z tą książką uda się na pewno.
Rewolucja na talerzu
Jeśli Grzegorz Łapanowski, który spogląda na czytelników z okładki "Najlepszych
przepisów dla całej rodziny"
, znany jest wam wyłącznie z tanecznego show jednej ze stacji
telewizyjnych, powinniście szybko nadrobić brakujące informacje. Grzegorz Łapanowski
nie jest tancerzem, trudno nazwać go też gwiazdą. Jest pełnym pasji kucharzem, który –
podobnie jak Jamie Oliver w Wielkiej Brytanii – postanowił rozpocząć rewolucję
żywieniową. A ponieważ czym skorupka za młodu nasiąknie..., zaczął od dzieci.
"Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Łapanowski przygotował z Mają Sobczak,
propagatorką zdrowego stylu życia i naturalnej diety. To, co jemy, wpływa na to, jak
żyjemy, a edukacja żywieniowa powinna zacząć się już we wczesnym dzieciństwie.
Maluchy są otwarte na nowe doznania i eksperymenty, ciekawe świata i chętne do
naśladowania dorosłych. To właśnie moment, którego odpowiedzialni rodzice nie mogą
przegapić. Dzieci, które od małego jedzą warzywa, nie krzywią się na widok
pełnoziarnistego chleba i nie plują kaszą jaglaną, mają większe szanse na zdrowe i
smaczne życie.Łapanowski i Sobczak podpowiadają, jak żywić całą rodzinę, a nie tylko
najmłodszych, bo do stołu całe rodziny powinny siadać razem.
Filozofia zdrowego żywienia
Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny to zdecydowanie coś więcej niż
zwykła książka kucharska. Poradnik został podzielony na dwie części: teoretyczną,
poświęconą filozofii zdrowego jedzenia, oraz praktyczną, z przepisami.
Z pierwszej części nauczycie się, jak robić mądre zakupy, co, gdzie i kiedy kupować.
Poznacie lub przypomnicie sobie zasady prawidłowego żywienia. Dowiecie się, czym jest
dobre jedzenie i co powinny jeść dzieci, żeby wyrosnąć na zdrowych dorosłych.Można i
warto czytać o tym razem z najmłodszymi domownikami.
Druga część książki to bogaty zbiór przepisów na każdą okazję. Receptury oparte są na
ogólnodostępnych i zdrowych produktach– takich, jakie bez problemu można kupić na
targu czy w osiedlowym sklepiku. Przepisy podzielono na 5 rozdziałów: I i II śniadania,
obiady, przekąski/desery oraz kolacje. Dzięki temu szybko znajdziecie zarówno szukany
przepis na dowolną porę dnia, jak i przejrzycie całą kategorię w poszukiwaniu nowych
inspiracji.
Jakie przepisy trafiły do książki? Przede wszystkim sprawdzone. Szybkie do
przygotowania, bo w dzisiejszym świecie nikt nie ma zbyt wiele czasu na stanie przy
garach. Wykorzystujące produkty sezonowe, bo takie mają największą wartość, i lokalne,
pochodzące z naszej strefy geograficznej. Apetyczne – już same zdjęcia ilustrujące
potrawy sprawiają, że chce się jeść. Proste – tak, żeby wiele z nich można było
przygotować razem z dziećmi.
Przepisy to dopiero początek, za nimi kryje się cała filozofia odpowiedzialnego żywienia
skierowana do wszystkich, którzy gotują dla siebie i rodziny oraz świadomie wybierają
zdrowe produkty.
Książka jest wydana z ogromną dbałością o szczegóły. Piękne, apetyczne fotografie
zaostrzają apetyt, a twarda oprawa i poręczny format sprawiają, że Najlepsze przepisy dla
całej rodziny można mieć zawsze pod ręką, na kuchennym blacie i tam szukać pomysłów
na kolejny zdrowy i pełnowartościowy posiłek.