Kora lapacho pochodzi z drzewa lapacho rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej, od północnej Argentyny do północnego Meksyku. Drzewo lapacho dorasta nawet do 30 metrów, a gdy kwitnie, to całe obsypane jest różowymi kwiatami i widać je z wielu kilometrów. Jej cenne właściwości zdrowotne znali i wykorzystywali Inkowie. Dlatego nazywana „Herbatą Inków”, którzy zaś wywar z tej niezwykłej rośliny nazywali „darem bogów” i stosowali go w leczeniu wszelkich dolegliwości. Napar przygotowany na bazie kory Lapacho posiada charakterystyczny, gorzkokwaśny smak i brązowy kolor. Aromat tej herbaty potrafi zaskoczyć niezwykłą dla innych naparów trawiastą nutą. Kora Lapacho jest bogatym źródłem składników mineralnych i bioaktywnych.
Stosowanie:
Do 200ml gotującej się wody wsypać jedną łyżkę kory i gotować przez 10-15minut. Następnie odcedzić. Aby zauważyć efekty należy pić dwie szklanki dziennie. Na początku przyjmowania mogą wystąpić nudności i bóle brzucha – z czasem powinny ustąpić, ponieważ są one wynikiem detoksyfikacji organizmu.
Opakowanie: 100g