Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM 2 mleko następne po 6. miesiącu życia 2x400 g
Pragniesz chronić swoje dziecko przed groźnymi infekcjami i zagwarantować najlepszą możliwą alternatywę dla karmienia piersią. Dlatego stworzyliśmy mleko Laktowit z laktoferyną i MFGM, które wzmacnia odporność i wspiera prawidłowy rozwój, pomagając zapewnić szczęśliwą przyszłość Twojemu dziecku.
· laktoferyna przeciwko infekcjom
· MFGM dla rozwoju mózgu i odporności
· skład wzorowany na mleku matki i opracowany na podstawie badań klinicznych
· bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego, bez maltodekstryny, bez lecytyny sojowej, bez oleju rybnego
· prebiotyki GOS i FOS
· jakość potwierdzona badaniami laboratoryjnymi
· wyprodukowane w Polsce przez polską firmę rodzinną; wybierając Laktowit wspierasz polskie firmy
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko Laktowit, powinno być stosowane, gdy karmienie piersią nie jest możliwe.
Zamiast zwykłych mlek marketowych wybierz polskie unikalne mleko następne Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM 2
Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM zawiera kluczowe i cenne składniki, które występują naturalnie w mleku matki, lecz nie ma ich w innych mlekach modyfikowanych dostępnych na polskim rynku.
- Troszczysz się o zdrowie swojego dziecka. Nie chcesz spędzać z nim czasu w gabinetach lekarskich i podawać w tak młodym wieku całego mnóstwa lekarstw koniecznych do wyjścia z różnych infekcji. Dlatego stworzyliśmy mleko z laktoferyną, które zgodnie z wynikami badań klinicznych, pozwala ograniczyć częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych (o 14%), kaszlu (o 28%) i biegunek (o 22%) w porównaniu ze zwykłymi mlekami modyfikowanymi (sprawdź wyniki badań poniżej).
- Z różnych względów nie jesteś w stanie karmić piersią, ale pragniesz zapewnić swojemu maleństwu najlepszy możliwy start w życiu. Dlatego zawarliśmy w Laktowit MFGM, które wspiera rozwój mózgu: 8,5% lepszy rozwój zdolności poznawczych, 11% lepszy rozwój umiejętności językowych oraz 12% lepszy rozwój ogólnej motoryki w porównaniu ze zwykłymi mlekami modyfikowanymi (sprawdź wyniki badań poniżej).
Kieruj się wynikami badań naukowych w wyborze mleka
Skład mleka Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM został opracowany na podstawie wyników badań klinicznych z udziałem dzieci, które wykazały, że karmienie mlekiem z LAKTOFERYNĄ w połączeniu z MFGM znacząco wpływa na poprawę odporności oraz wspiera rozwój mózgu u niemowląt. Pozytywny wpływ zaobserwowany został również kilka lat po zakończeniu karmienia mlekiem. Szczegółowe wyniki badań są zaprezentowane na wykresach poniżej.
Mniej infekcji
Aby Twoje dziecko mogło skupić się na zabawie i poznawaniu świata, jego młody i niedojrzały układ immunologiczny potrzebuje wsparcia w nieustannej walce z bakteriami i wirusami. Badanie kliniczne z udziałem niemowląt wykazało, że dodatek laktoferyny i MFGM do mleka modyfikowanego powoduje korzystny wpływ na rozwój odporności niemowląt w wieku 12 miesięcy przekładający się na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji, kaszlu czy biegunek u dzieci karmionych takim własnie mlekiem.
Lepszy rozwój mózgu
Bądź dumny z rozwoju i kolejnych osiągnięć Twojego malucha! Badanie wykazało również korzystny wpływ karmienia mlekiem z MFGM i laktoferyną na rozwój neurologiczny dzieci, na który przekładały się: polepszone zdolności poznawcze, językowe i motoryczne oraz wzrost zdolności koncentracji, w porównaniu do dzieci karmionych zwykłym mlekiem modyfikowanym. U niemowląt karmionych mlekiem wzbogaconym w MFGM i laktoferynę zauważono również przyspieszony rozwój zdolności komunikacyjnych (w niektórych domenach językowych) w wieku 18 miesięcy.
Bezpieczeństwo
To samo badanie kliniczne wykazało jeszcze jedną bardzo ważną rzecz: dodanie laktoferyny i MFGM do mleka modyfikowanego nie tylko wpływa pozytywnie na rozwój i odporność niemowląt i dzieci, ale jest również w pełni bezpieczne. Zarówno laktoferyna i jak i MFGM występują naturalnie w mleku.
Zdrowy skład mleka Laktowit
Twoje dziecko poza laktoferyną i MFGM potrzebuje mnóstwa innych skladników, które znajdują się również w mleku mamy, by zdrowo i z uśmiechem rosnąć każdego dnia. Dlatego Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM zawiera wszystkie pozostałe niezbędne składniki:
- Witaminy i minerały
- Prebiotyki - oligosacharydy GOS+FOS
- Immunoglobuliny IgG
- Nukleotydy
- DHA (Omega 3) pochodzenia roślinnego
- Kwas sialowy
- Fosfolipidy
- Immunoskładniki: cynk, żelazo i witaminę D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Poza tym doskonale wiemy czego nie powinno nigdy być w mleku dla niemowląt i czego nie znajdziesz w naszym starannie dopracowanym mleku Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM:
- Bez oleju palmowego
- Bez oleju rybnego
- Bez maltodekstryny i syropu glukozowego
- Bez lecytyny sojowej
- Bez glutenu
- Bez GMO
- Bez chloranów i nadchloranów
- Bez antybiotyków
- Bez metali ciężkich i dioksyn
Pełny skład naszego mleka Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM 2:
serwatka demineralizowana (z mleka), oleje roślinne (olej słonecznikowy, olej rzepakowy o niskiej zawartości kwasu erukowego, olej kokosowy), laktoza (z mleka), mleko odtłuszczone, galaktooligosacharydy (GOS, z mleka), koncentrat białek serwatkowych (MFGM, z mleka), fruktooligosacharydy (FOS), laktoferyna (z mleka krowiego), chlorek potasu, olej z mikroalg Schizochytrium sp., sole wapniowe kwasów ortofosforowego, węglan wapnia, chlorek sodu, sole magnezowe kwasów cytrynowego, chlorek choliny, L-askorbinian sodu, siarczan cynku, tauryna, siarczan żelaza (II), ortofosforan wapnia, nukleotydy (kwas cytydyno-5'-monofosforowy, kwas urydyno-5'-monofosforowy, kwas adenozyno-5'-monofosforowy, kwas inozyno-5'-monofosforowy, kwas guanozyno-5'-monofosforowy), sole sodowe kwasu urydyno-5'-fosforowego, sole sodowe kwasu adenozyno-5'-fosforowego, sole sodowe kwasu inozyno-5'-fosforowego, sole sodowe kwasu guanozyno-5'-fosforowego, L-askorbinian-6-palmitynian sodu, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, inozytol, D-pantotenian wapnia, siarczan miedzi (II), chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, ryboflawina, tiamina chlorowodorku, jodek potasu, selenian (VI) sodu, filochinon, D-biotyna, cholokalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartości odżywcze
100 ml gotowego do spożycia mleka następnego Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM 2 zawiera:
· wartość energetyczna: 288 kJ / 69 kcal;
· tłuszcz: 3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 2 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,6 g, kwas linolowy: 0,5 g, kwas α-linolenowy: 46 mg, DHA: 17 mg; węglowodany: 7,8 g, w tym cukry: 7,4 g, laktoza: 7,3 g; błonnik: 0,4 g, w tym galaktooligosacharydy (GOS): 0,4 g, fruktooligosacharydy (FOS): 0,04 g; białko: 1,6 g, laktoferyna: 63 mg, immunoglobuliny G: 20 mg;
· witamina A: 55 µg, witamina D: 1,4 µg, witamina E: 2,2 mg, witamina K: 3,5 µg, witamina C: 10 mg, tiamina (witamina B1): 0,07 mg, ryboflawina (witamina B2): 0,1 mg, niacyna: 0,5 mg, witamina B6: 0,05 mg, kwas foliowy: 12 µg, witamina B12: 0,1 µg, biotyna: 1,8 µg, kwas pantotenowy: 0,4 mg;
· sód: 21 mg, potas: 60 mg, chlorek: 57 mg, wapń: 49 mg, fosfor: 29 mg, magnez: 6 mg, żelazo: 0,9 mg, cynk: 0,6 mg, miedź: 0,06 mg, mangan: 0,01 mg, fluorek: <0,067 mg, selen: 3,5 µg, jod: 15 µg;
· cholina: 20 mg, fosfolipidy: 38 mg, tauryna: 5 mg, inozytol: 4,9 mg, nukleotydy: 2 mg.
Działanie laktoferyny i MFGM
Laktoferyna w mleku matki pełni wiele funkcji biologicznych. Posiada wyjątkowe właściwości immunomodulacyjne (modyfikuje układ odpornościowy wzmacniając ochronę i obronę organizmu przed szkodliwymi bakteriami, wirusami, grzybami i organizmami jednokomórkowymi). Laktoferyna jest obecna naturalnie w każdym organizmie człowieka – jej główne zadania to transport żelaza. To tej właściwości zawdzięcza podstawowy mechanizm zwalczania chorobotwórczych bakterii - zapobiega wykorzystywaniu żelaza przez drobnoustroje. Do tego zakłóca funkcjonowanie błon komórkowych bakterii, zapobiega bezpośredniemu wnikaniu bakterii i wirusów. W organizmie gospodarza wpływa na intensywność i szybkość odpowiedzi odpornościowej; „woła” w odpowiednie miejsce białe krwinki wyspecjalizowane w zwalczaniu patogenów i wywołuje w nich reakcje, by jak najszybciej ten zły organizm zneutralizować.
Struktury MFGM (z ang. milk fat globule membrane) składają się z triglicerydów, sfingolipidów i fosfolipidów, cholesterolu, cerebrozydów, glikoprotein oraz gangliozydów. Większość z tych związków jest zaangażowana w rozwój mieliny i samego układu nerwowego – biorą udział we wzroście, migracji i dojrzewaniu neuronów, w tworzeniu się synaps oraz neurytów a także w procesie mielinizacji. Poprawiają tym samym rozwój układu nerwowego i wpływają na szybkość rozwoju zdolności poznawczych. Glikoproteiny działają w jelitach, wpływając tam korzystnie na mikrobiotę jelitową.
Producent i certyfikaty
Producentem mleka Laktowit jest polska firma rodzinna Geo-Poland z siedzibą w Poznaniu. Mleko produkowane jest w zakładzie produkcyjnym w Kutnie (była Polfa Kutno), należącym do naszej firmy. Żywienie niemowląt i małych dzieci jest naszą pasją - od wielu lat produkujemy i eksportujemy do kilkudziesięciu krajów na świecie nasze najwyższej jakości mleko dla niemowląt w proszku.
Zakład produkcyjny Geo-Poland w Kutnie posiada certyfikaty: ISO22000:2018, HACCP oraz GMP i jest pod stałym nadzorem polskich władz sanitarnych (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kutnie) i weterynaryjnych (Państwowy Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kutnie).
Adres zakładu produkcyjnego:
Geo-Poland sp. z o.o.
ul. Sienkiewicza 25
99-300 Kutno
Marka Laktowit
Laktowit, to najstarsza polska marka mleka dla niemowląt, która zadebiutowała na rynku w latach 70tych XX wieku. Kilka lat temu udało nam się przejąć markę Laktowit z powrotem w polskie ręce. Jako Geo-Poland, mamy już 30 lat doświadczenia w branży mleczarskiej i żywienia niemowląt. Lata zdobywania wiedzy, praktyki i umiejętności oraz zaplecze specjalistów w dziedzinach medycznych, żywienia i technologii pozwoliło stworzyć naszą unikalną formułę Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM.