Dwa tomy Zarządzania Jakością pod redakcją Wiesława Ładońskiego i Katarzyny Szołtysek:
1. Systemy jakości w organizacji
Treść:
Przedmowa
1. WPROWADZENIE DO ZAGADNIEŃ JAKOŚCI
Pojęcie "jakość"
Definicje jakości
Jakość wyrobu
Uzasadnienie potrzeby zorientowania gospodarki na jakość.
Znaczenie jakości
Zapewnienie jakości, sterowanie nią i jej doskonalenie
Literatura
2. POSTĘPY WIEDZY O JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Ewolucja koncepcji zarządzania jakością
Autorskie koncepcje zarządzania jakością
Regionalne koncepcje zarządzania jakością (japońska, amerykańska, zachodnioeuropejska)
Doświadczenia japońskie
Doświadczenia europejskie
Doświadczenia amerykańskie
Porównanie modelu zachodniego z modelem japońskim
w dziedzinie działań na rzecz jakości
Konsekwencje różnic w ujęciach problematyki zarządzania
Literatura
3. KONCEPCJA TOTAL QUALITY MANAGEMENT
Uwagi wstępne
Uwarunkowania historyczne TQM
Istota i definicje TQM
Struktura TQM
System zarządzania przez jakość
Jakość jako proces
Literatura
4. NORMALIZACJA I NORMY W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ
Geneza oraz podstawowe pojęcia z zakresu normalizacji i norm
Instytucje działalności normalizacyjnej
Normalizacja międzynarodowa (ISO, IEC, ITU)
Normalizacja regionalna
Normalizacja krajowa
Charakterystyka norm - kryteria podziału, treść i forma
Normy a regulacje techniczne
Normalizacja europejska
Uwagi wstępne
Proces ustanawiania norm
Europejskie dokumenty normalizacyjne
Harmonizacja norm w krajach europejskich
Literatura
5. PLANOWANIE JAKOŚCI, KOSZTY JAKOŚCI
Planowanie jakości
Fazy planowania jakości
Zaawansowane planowanie jakości
Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Modele strukturalne kosztów jakości
Pomiar, ewidencja i analiza kosztów jakości
Model kosztów jakości oparty na działaniach
Literatura
6. NORMY SERII ISO 9000 JAKO PODSTAWA BUDOWY SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W PRZEDSIĘBIORSTWIE
6.1. System zarządzania jakością według norm serii ISO 9000
Uwagi wstępne
Norma ISO 9000
Wymagania normy ISO 9001:2000
Wymagania normy ISO 9004:2000
Struktura normy ISO 9001:2000
System zarządzania jakością
Wymagania ogólne dotyczące systemu zarządzania jakością
Wymagania dotyczące dokumentacji systemu zarządzania jakością
Odpowiedzialność kierownictwa
Zaangażowanie kierownictwa
Orientacja na klienta
Polityka jakości
Planowanie
Odpowiedzialność, uprawnienia i komunikacja
Przegląd zarządzania
Zarządzanie zasobami
Realizacja wyrobu
Planowanie realizacji wyrobu
Procesy związane z klientem
Projektowanie i rozwój
Zakupy
Produkcja i dostarczanie usługi
Nadzorowanie wyposażenia do monitorowania i pomiarów
Pomiary, analiza i doskonalenie
Postanowienia ogólne
Monitorowanie i pomiary
Nadzór nad wyrobem niezgodnym z wymaganiami
Analiza danych
Doskonalenie
Podejście modułowe do jakości
Literatura
7. DOKUMENTACJA SYSTEMU JAKOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE
Wprowadzenie
Hierarchia dokumentacji systemu zarządzania jakością
Charakterystyka podstawowych dokumentów
Polityka jakości
Księga jakości
Procedury systemu zarządzania
Instrukcje zapewnienia jakości
Pozostałe dokumenty systemu zarządzania jakością
Opracowywanie dokumentacji systemowej i zarządzanie nią
Ocena systemu jakości a dokumentacja systemu zarządzania
Literatura
8. CERTYFIKACJA SYSTEMU JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Podstawowe pojęcia stosowane w certyfikacji
Certyfikacja i certyfikat systemu jakości w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
Międzynarodowe organizacje skupiające jednostki certyfikujące
Polski system certyfikacji
Proces certyfikacji systemu jakości
Akredytacja i europejska współpraca w zakresie akredytacji
Podstawowe terminy
Akredytacja krajowa
Wymagania dotyczące akredytacji jednostek certyfikujących i kontrolujących
Proces akredytacji
Europejska współpraca w zakresie akredytacji
Notyfikacja i autoryzacja
Literatura
9. AUDYT SYSTEMU JAKOŚCI
Istota audytu jakości
Cele i rodzaje audytów
Etapy i organizacja audytu
Dokumentowanie rezultatów audytu
Literatura
10. SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKIEM I BEZPIECZEŃSTWEM PRACY W PRZEDSIĘBIORSTWIE
Uwagi wstępne
Systemy zarządzania środowiskiem w organizacjach gospodarczych
Wprowadzenie norm serii ISO 14000
Charakterystyka zawartości norm serii ISO 14000
Elementy systemu zarządzania środowiskiem w normach serii ISO 14000
EMAS i normy serii ISO 14000
Wprowadzanie systemu zarządzania środowiskiem w przedsiębiorstwie
Koszty i nakłady na ochronę środowiska
Literatura
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
Cele i zadania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Normalizacja systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w skali międzynarodowej i w Polsce
System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na podstawie normy PN-N-18001
Wprowadzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Niektóre metody stosowane w ocenie systemu zarządzania bhp
Literatura
Integracja systemów zarządzania
Cele i przesłanki integracji systemów zarządzania
Wdrażanie zintegrowanego systemu zarządzania
Elementy zintegrowanego systemu zarządzania
Koszty i korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania
Problemy związane z integracją systemów zarządzania
Certyfikacja zintegrowanego systemu zarządzania
Literatura
11. WYBRANE BRANŻOWE STANDARDY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Wprowadzenie
Branżowe standardy w przemyśle motoryzacyjnym
Uwagi ogólne
Standard jakości QS 9000
Standard jakości VDA 6.1
Standard jakości ISO/TS 16949
Branżowe standardy w przemyśle lotniczym
Standardy AS 9000 i Dl-9000
Standard JAR-145
Standardy jakościowe w produkcji żywności
Jakość a bezpieczeństwo żywności
Dobra praktyka higieniczna (GHP) i dobra praktyka produkcyjna (GMP) jako podstawowe systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności
System HACCP - współczesna podstawa zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
Powiązania i różnice między systemem HACCP a normą PN-EN 9001:2001 (norma ISO 15165)
Standardy jakościowe stosowane w sieciach handlowych
Standard ISO 22000 - Food Safety Management
Systems
Dobra praktyka rolnicza - GAP (Good Agricultural Practice)
Literatura
Spis rysunków
Wyd.Akademii Ekonomicznej im.Oskara Langego 2005r., 346str
2. Ochrona jakości wyrobów w łańcuchu logistycznym
Treść:
Przedmowa
1. PODSTAWY TERMINOLOGII I KLASYFIKACJI WYROBÓW W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ
1.1. Pojęcia: wyrób, produkt, towar
1.2. Klasyfikacja i systematyka wyrobów
1.2.1. Podstawy klasyfikacji wyrobów
1.2.2. Klasyfikacja i identyfikacja towarów stosowane w praktyce gospodarczej
1.2.2.1. Powstanie kodów kreskowych
1.2.2.2. System GS1 kodowania towarów
1.2.2.3. Symbolika kodów kreskowych
1.2.2.4. Symbolika kodów jednostek handlowych w opakowaniach jednostkowych
1.2.2.5. Symbolika kodów jednostek handlowych w opakowaniach zbiorczych
1.2.2.6. Symbolika kodów kreskowych GS1-128
1.2.2.7. Symbolika kodów kreskowych RSS
1.2.3. Kodowanie towarów w niektórych krajach
Literatura
2. OCHRONA KONSUMENTA A JAKOŚĆ WYROBÓW
2.1. Pojęcia: klient, konsument, nabywca, odbiorca, użytkownik
2.2. Rola konsumentów w gospodarce rynkowej
2.3. Modele ochrony konsumentów
2.4. Podstawowe prawa konsumentów
2.4.1. Ochrona konsumentów na szczeblu międzynarodoŞwym
2.4.2. Ochrona konsumentów w UE
2.4.3. Podstawowe prawa konsumentów w Polsce
2.5. Instytucje ochrony konsumentów w Polsce oraz ich uprawnienia
2.6. Szczególne uwarunkowania sprzedaży konsumenckiej
Literatura
3. SYSTEM OCENY ZGODNOŚCI WYROBÓW
3.1. Wprowadzenie
3.2. Unijny i polski systemy oceny zgodności wyrobów
3.3. Procedury oceny zgodności w UE
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Moduły oceny zgodności
3.4. Deklaracja zgodności i certyfikacja w ocenie zgodności wyrobów
3.5. Dyrektywy "nowego podejścia" i oznakowanie CE
3.6. Bezpieczeństwo produktu - regulacje prawne istotne dla przedsiębiorców
3.7. Odpowiedzialność producentów za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
3.8. Niedozwolone klauzule w umowach zawieranych z konsumentami
3.9. Ocena zgodności - sposób weryfikacji spełnienia zasadniczych wymagań przez wyrób
3.10. Certyfikacja wyrobów jako obiektywne metoda oceny zgodności
3.10.1. Wprowadzenie
3.10.2. Korzyści wynikające z certyfikacji wyrobów
3.11. Modele (programy) systemów certyfikacji wyrobów
3.11.1. Procedury i zasady certyfikacji wyrobów
3.11.2. Tryb certyfikacji wyrobów
3.11.3. Badanie typu wyrobu
3.11.4. Ocena systemu jakości dostawcy
3.11.5. Decyzja dotycząca wydania certyfikatu
3.11.6. Zasady nadzoru nad udzieloną certyfikacją
Literatura
4. KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI W CYKLU ŻYCIA WYROBU
4.1. Spirala jakości i łańcuch jakości wyrobu
4.2. Kształtowanie i ochrona jakości wyrobów w ujęciu towaroznawczym i logistycznym
4.3. Istota zarządzania jakością i zarządzania logistycznego
4.4. Podstawowe problemy tworzenia i ochrony jakości wyrobów
4.4.1. Wprowadzenie
4.4.2. Kształtowanie jakości wyrobu w fazie przedprodukcyjnej
4.4.2.1. Identyfikacja potrzeb i formułowanie wymagań
4.4.2.2. Projektowanie wyrobu
4.4.2.3. Wykonanie i badanie prototypu. Projekt końcowy wyrobu
4.4.3. Kształtowanie jakości wyrobu w fazie produkcyjnej
4.4.4. Kształtowanie i ochrona jakości wyrobu w fazie poprodukcyjnej
Literatura
5. OPAKOWANIA I ICH FUNKCJE W OCHRONIE JAKOŚCI TOWARÓW
5.1. Przegląd aktualnej problematyki w zakresie opakowań
5.1.1. Ogólna charakterystyka i klasyfikacja opakowań
5.1.2. Funkcje opakowań i stawiane im wymagania
5.1.3. Rola opakowań w zachowaniu wartości odżywczej i użytkowej
5.1.4. Opakowania jako instrument reklamy
5.1.5. Opakowania a ochrona środowiska
5.1.5.1. Uwagi ogólne
5.1.5.2. Wymagania ekologiczne względem opakowań
5.1.6. Ogólna charakterystyka tworzyw opakowaniowych
5.1.6.1. Opakowania szklane
5.1.6.2. Opakowania metalowe
5.1.6.3. Opakowania papierowe
5.1.6.4. Opakowania ceramiczne
5.1.6.5. Opakowania z tworzyw sztucznych
5.1.6.6. Opakowania drewniane
5.1.7. Charakterystyka znaków stosowanych na opakowaniach
5.1.7.1. Wprowadzenie
5.1.7.2. Znaki ekologiczne
5.1.7.3. Znaki informujące o zgodności z określonymi przepisami prawnymi
5.1.7.4. Znaki charakteryzujące jakość produktu
5.1.8. Podstawowe wymagania w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych
5.1.8.1. Wprowadzenie
5.1.8.2. Znakowanie opakowań jednostkowych
5.1.8.3. Znakowanie opakowań transportowych Literatura
5.2. Tendencje zmian w zakresie opakowań
5.2.1. Opakowania aktywne i inteligentne
5.2.1.1. Uwagi ogólne
5.2.1.2. Definicja, rodzaje oraz przykłady zastosowania opakowań aktywnych
5.2.1.3. Definicja, rodzaje oraz przykłady zastosowań opakowań inteligentnych
5.2.2. Biosensory, sensory jako składniki tzw. opakowań sprytnych
5.2.3. Folie i powłoki jadalne
5.2.3.1. Uwagi ogólne
5.2.3.2. Definicje, materiały, sposób wytwarzania folii i powłok jadalnych
5.2.3.3. Najważniejsze cechy funkcjonalne folii i powłok jadalnych
5.2.3.4. Korzyści oraz trudności związane ze stosowaniem folii i powłok jadalnych
Literatura
6. TRANSPORT I JEDNOSTKI ŁADUNKOWE W OCHRONIE JAKOŚCI TOWARÓW
6.1. Klasyfikacja środków transportu
6.2. Ładunki. Klasyfikacja transportowa ładunków
6.3. Jednostki ładunkowe-rodzaje i charakterystyka
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Paletowe jednostki ładunkowe
6.3.2.1. Rodzaje palet ładunkowych i jednostek paletowych
6.3.2.2. Charakterystyka jednostek paletowych oraz współzależność wymiarowa palet, środków transportowych i powierzchni magazynowej
6.3.2.3. Zasady formowania i zabezpieczania paletowych jednostek ładunkowych
6.3.3. Pakietowe jednostki ładunkowe
6.3.3.1. Charakterystyka pakietowych jednostek ładunkowych
6.3.3.2. Przykłady pakietowych jednostek ładunkowych
6.3.4. Kontenerowe jednostki ładunkowe
6.3.4.1. Charakterystyka jednostek ładunkowych kontenerowych
6.3.4.2. Podział kontenerów
6.3.4.3. Zasady zabezpieczenia ładunku w kontenerach
6.3.5. Pojemniki
6.4. Zasady projektowania jednostek ładunkowych
Literatura
7. ZACHOWANIE JAKOŚCI TOWARÓW W MAGAZYNOWANIU
7.1. Magazynowanie towarów w procesach logistycznych
7.2. Warunki magazynowania towarów
7.2.1. Rodzaje i charakterystyka czynników wpływających na jakość przechowywanych towarów w magazynie
7.2.2.1. Oddziaływanie parametrów klimatycznych magazynu
7.2.2.2. Inne zagrożenia jakości wyrobów podczas transportu i magazynowania
7.2.2. Charakterystyka właściwości fizykochemicznych towarów decydujących o warunkach ich przechowywania
7.3. Podział i charakterystyka magazynów
7.3.1. Budowle magazynowe otwarte - place składowe
7.3.2. Budowle magazynowe półotwarte - wiaty magazynowe
7.3.3. Budowle magazynowe zamknięte - budynki, zbiorniki
7.4. Charakterystyka i podział wyposażenia magazynów
7.4.1. Wyposażenie technologiczne
7.4.1.1. Urządzenia do składowania
7.4.1.2. Magazynowe środki transportowe
7.4.2. Wyposażenie instalacyjno-budowlane
7.4.2.1. Instalacje oświetleniowe
7.4.2.2. Urządzenia i instalacje klimatyzacyjne w przestrzeni magazynowej
7.4.2.3. Instalacje wodno-kanalizacyjne
7.5. Ogólne zasady prawidłowego przechowywania towarów w magazynie
7.5.1. Wymogi różnych grup towarów co do warunków przechowywania
7.5.2. Charakterystyka zasad i warunków przechowywania
7.6. Ubytki towarowe, rodzaje, normy, sposoby zapobiegania
7.7. Organizacja gospodarki magazynowej jako element systemu
logistycznego przedsiębiorstwa
7.8. Systemy komputerowe w magazynie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
Wyd.Akademii Ekonomicznej im.Oskara Langego 2007r., 316str
Książki w bardzo ładnym stanie zachowania
Zapraszam również do przejrzenia innych moich aukcji