Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 143,00 zł
- Olej Twardy do blatów Oli-Natura BEZBARWNY 1 L
- 151 zł z dostawą
- 160,00 zł
- HartzLack EX-1 Oil Olej do podłóg 1L BEZBARWNY
- 168,99 zł z dostawą
LA MASSERIA OLIO OLIWA EXTRA VERGINE 1 lit/ HURT (5707669871)
Opis
LA MASSERIA
OLIO
OLIWA EXTRA VERGINE
z oliwek z krajów Unii Europejskiej
rozlewana w PUGLII
Dostępne opakowania: 1000 ml
Oliwa extra vergine, wyciskana na zimno
Proponujemy oliwę extra vergine , sprowadzaną bezpośrednio od producentów, których znamy. Jest to oliwa spełniająca normy extra vergine (kwasowość ≤0,8), wyciskana na zimno, z oliwek zbieranych ręcznie, z drzew rosnących na terenie Unii Europejskiej. Oliwa odznacza się wyraźnym zapachem kwiatowo-owocowym i ostrym, gorzkawym smakiem. To wspaniała, gęsta i intensywna oliwa, którą się zachwycicie.
- oliwa dziewicza ekstra (extra virgen / extra vergine)
Jeżeli w 100 gramach oliwy występuje mniej niż 0,8 grama kwasu oleinowego - oliwa dziewicza (virgen / vergine)
Jeżeli natomiast zawartość kwasu oleinowego jest na poziomie 0,8 - 2 gramów to jest to po prostu oliwa dziewicza (już nie ekstra) - oliwa lampante
Zawartość kwasu oleinowego jest wysoka i przekracza 2 gramy. Oliwa taka nie jest sprzedawana, zostaje poddana procesowi rafinacji.
Najlepsza jest oliwa z oliwek ekstra dziewicza. W zależności od producenta jej kwasowość może sięgać nawet 0,2 g. Posiada bogactwo aromatów i smaków. Te walory mogą się bardzo różnić w zależności od regionów, zupełnie inna będzie oliwa grecka niż oliwa hiszpańska. Oliwa lampante ze względów samkowych nie nadaje się do spożycia. Poddaje się ją procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia. Oliwa powstała po takim procesie jest bez smaku i bez zapachu. By ją uszlachetnić miesza się ją z oliwą dziewiczą lub dziewiczą ekstra. W ten sposób powstaje oliwa, która trafia na półki sklepowe jako oliwa rafinowana (pure olive oil).
Z pozostałych po procesie tłoczenia wytłoczyn - resztek oliwek i pestek, również można uzyskać oliwę (lub jak kto woli 'płyn oliwopodobny'). Masę obrabia się chemicznie a następnie poddaje procesowi rafinacji. Uzyskaną oliwę uszlachetnia się (podobnie jak lampante) oliwą dziewiczą lub dziewiczą ekstra. W sprzedaży można ją spotkać pod nazwą oliwa z wytłoczyn z oliwek (oliva sansa, pomace).
Reasumując, rodzaje oliwy z oliwek z punktu widzenia tego, co można przeczytać na etykietkach w sklepie, można podzielić w następujący sposób:
- oliwa z oliwek dziewicza ekstra (extra virgen / extra vergine)
Oliwa najlepszej jakości. Dobrze jest zwrócić uwagę, gdzie była butelkowana, lepiej jeśli przez producenta niż jeśli pochodzi z rozlewni. - oliwa z oliwek dziewicza (virgen / vergine)
W Polsce chyba rzadko dostępna w sklepach. - oliwa rafinowana (pure)
Oliwa słabej jakości. Z przeznaczeniem raczej do smażenia. - oliwa z wytłoczyn z oliwek (rujo de oliwa, sansa di oliwa, pomace)
Oliwa najgorszej jakości. Z przeznaczeniem tylko do smażenia.
Przechowywanie Mimo, że oliwki rodzą się w gorących promieniach słońca, to jednak oliwa nie lubi ani światła ani ciepła. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym opakowaniu lub po prostu w zamkniętej szafce. Miejsce powinno być chłodne, ale nie za zimne (lodówka odpada). W tym wypadku paradoksem wydaje się, że oliwa sprzedawana jest w przeźroczystych butelkach. To chyba tak trochę chwyt marketingowy - by można było podziwiać jej cudowny kolor i konsystencję!
**************************************
KONTAKT:
e-mail : makaroni21allegro@gmail.com
*************
TEL. 71 315 29 29
**************************************
Dodano 2014-08-05 14:03
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 31/10/15
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.