Kwiat Lotosu znany również jako Lian Zi Xin to chińskie zioło o wielu korzyściach zdrowotnych. Jest jadalny, ale nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, ponieważ jest tak gorzki. Gorzki smak możemy lekko zmniejszyć po wcześniejszym namoczeniu przegotowaną wodą. Dlatego jest często używany jako rutynowe picie herbaty w celu zmniejszenia gorączki. Oprócz herbaty, zioło to jest również dobrym lekarstwem, na bezsenność, krwawienie.
Każda część Lotosu, na przykład liście lotosu, korzeń lotosu, kwiat lotosu i nasiona lotosu, ma naprawdę wysoką wartość leczniczą i odżywczą.
Parametry:
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Składniki: kwiat suszony Lotosu
- Opakowanie: saszetka typu DOYPACK z zamknięciem strunowym
- Atest: dopuszczone do bezpośredniego spożycia
Jadalne kwiaty mogą w ciekawy sposób urozmaicić posiłki dodając im koloru, intrygującego smaku i pewnej dozy ekstrawagancji. Niektóre z nich mają ostry smak, a inne mają typowy kwiatowy i aromatyczny.
O bezpiecznym jedzeniu kwiatów
Mogłoby się wydawać, że jedzenie kwiatów jest zupełnie bezpieczne, ale niestety spożycie za dużej ilości może skończyć się chorobą. Bez obaw, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, nic Ci się nie stanie:
- Jedz kwiaty, o których wiesz, że są bezpieczne do spożycia – jeśli nie masz pewności, skonsultuj się z podręcznikiem na temat jadalnych kwiatów i roślin.
- Jedz kwiaty, które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane pestycydami lub innymi chemikaliami.
- Nie jedz przydrożnych kwiatów ani tych zebranych w publicznych parkach. W obu przypadkach rośliny mogą być traktowane pestycydami lub herbicydami, a kwiaty przydrożne mogą być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.
- Zjedz tylko płatki – usuń słupki i pręciki przed jedzeniem.
- Jeśli cierpisz na alergię, stopniowo wprowadzaj jadalne kwiaty, ponieważ mogą zaostrzyć reakcje alergiczne.
- Aby zachować świeżość kwiatów, umieść je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstaw do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Niektóre mogą przetrwać w ten sposób do 10 dni.
- Zawsze pamiętaj, aby używać oszczędnie kwiatów w twoich przepisach ze względu na komplikacje pokarmowe, które mogą wystąpić przy dużej konsumpcji. Większość kwiatów ziołowych ma smak podobny do liścia, ale bardziej pikantny.
źródło: naturalniezdrowy
Opakowanie:
Saszetka typu DOYPACK która umożliwia powtórne zamknięcie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty.
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest uszczelniona i odporna na wilgoć i obce zapachy.