Kwas L-askorbinowy cz.d.a. 1 kg Stanlab
Kwas l-askorbinowy (Witamina C)
Kwas l-askorbinowy ze względu na swoje właściwości stosowany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Kwas l-askorbinowy bierze udział w wielu procesach biochemicznych. Oraganizm ludzki nie potrafi syntetyzować witaminy C dlatego musi być ona dostarczana wraz z pokarmem. Nadmiar kwasu l-askorbinowego nie jest toksyczny dla organizmu. Nadmiar Witaminy C wydalany jest wraz z moczem.
Synonimy witamina C, witamina C lewosktęrta, E300
Gatunek cz.d.a.
Wzór chemiczny C 6 H 8 O 6
Masa molowa 176.13 g/mol
Numer CAS 50-81-7
Numer WE 200-066-2
Zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym
Właściowości fizyczne
Forma: ciało stałe, krystaliczny proszek
Kolor: biały
Zapach: bez zapachu
pH: około 2,2 - 2,5 (50 g/l H2O, 20°C)
Rozpuszczalność w wodzie: 330 g/l (24°C)
Przechowywać w suchym miejscu w temeraturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu.