Kwas askorbinowy 1kg (7446835614)



Nie było ofert kupna

Zakończona o 13:47 dnia 30.01.2019 r.

Kategoria: Pozostałe
Lokalizacja: Żelazków


Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

oferta nr 7446835614


Opis

Kwas askorbinowy 1kg

Wyjątkowe właściwości witaminy C

Powszechnie wykorzystywana witamina C to substancja o nazwie chemicznej kwas askorbinowy. Należy do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. To naturalnie występującą w przyrodzie substancja o niezwykle wszechstronnym działaniu.

Poza funkcjami regulującymi liczne procesy w organizmie, witamina C jest także silnym antyoksydantem i naturalnym konserwantem – dlatego tak chętnie dodawana jest do żywności. Jednocześnie nasz organizm nie jest w stanie jej syntezować samodzielnie, dlatego musi być przyjmowana w jedzeniu i pod postacią suplementów.

Kwas askorbinowy – znaczenie dla naszego organizmu

Każdy wie, że witamina C zapobiega przeziębieniom i pozwala szybciej je zwalczyć. To jednak nie wszystko – jej znaczenie jest o wiele szersze:

- Wzmacnia odporność i zmniejsza podatność na infekcje i choroby, stąd zalecana jest w okresie przeziębień.

- Jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, budującego skórę i tkankę łączną.

- Bierze udział w przetwarzaniu tyrozyny – aminokwasu niezbędnego do produkcji neuroprzekaźników potrzebnych dla stabilizacji naszej psychiki, a także do powstawania aktywnych form hormonów tarczycy i innych enzymów.

- Dba o zdrowie zębów i dziąseł, wspomaga gojenie ran.

- Wspomaga wchłanianie i przyswajanie żelaza.

- Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz neutralizuje wolne rodniki.

Kto powinien stosować witaminę C?

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa się w okresie osłabienia odporności, a także w przypadku osób, które mają za sobą duży wysiłek fizyczny, w czasie zaburzeń czynności jelit czy przy braku łaknienia. Również z wiekiem zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta.

Czynnikami, które powodują wzrost zapotrzebowania, są także stres, palenie papierosów i picie alkoholu. Szczególnie sięgać po te witaminę powinny osoby, których dieta jest uboga w świeże owoce i warzywa, stanowiące jej główne źródło – dlatego kwas askorbinowy każdemu z nas przyda się zimą.

Jak stosować kwas askorbinowy w proszku?

Zaleca dzienna porcja to 1 płaska łyżeczka proszku, czyli około 3000 mg. Witaminę C można rozpuścić w letniej wodzie, dodawać do soku lub przestudzonej (o temperaturze nieprzekraczającej 60C) herbaty.

W praktyce trudno ją przedawkować, ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie i z potem oraz moczem zostanie usunięta. Przykre dolegliwości mogą pojawić się wyłącznie po spożyciu bardzo dużej ilości w ciągu jednego dnia. Duże dawki na dłuższą metę mogą prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego warto kontrolować jej spożycie.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.