KVASS Rycerski Oryginalny - kwas chlebowy
ORYGINALNY KWAS CHLEBOWY
Produkt niedokończonego procesu fermentacji alkoholowej jest zdrowym, naturalnym napojem na bazie wody o wyraźnym smaku i aromacie chleba żytniego. Kvass jest wytwarzany ze słodu żytniego i jęczmiennego zgodnie ze specjalnie zaprojektowaną technologią. Podczas procesu fermentacji napój nabiera smaku i aromatu charakterystycznego dla chleba żytniego. Chłodzony kwas dobrze gasi pragnienie i odświeża, łagodzi napięcie i wycisza. Napój nie zawiera sztucznych substancji smakowo-zapachowych, barwników i konserwantów. Zaleca się schłodzić przed spożyciem!
- Pojemność: 1,5L
- SKŁAD: woda, cukier, słód jęczmienny, słód żytni, dwutlenek węgla, regulatory kwasowości – kwas mlekowy, kwas cytrynowy; drożdże piekarnicze, przeciwutleniacze – kwas askorbinowy.
- WAROŚCI ODŻYWCZE:
Wartość odżywcza w 100 ml:
tłuszcz – 0g,
węglowodany – 8,3g,
białko – 0,1g
Wartość energetyczna: 34 kcal/ 142 Kj
Kvass Rycerski - kwas chlebowy.
Zaw. alk: 0,0%
Poj. 1,5l
NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW
Kwas chlebowy - kresowe zdrowie w butelce
Kwas Chlebowy to napój pochodzący z ziem ruskich, popularny szczególnie na Ukrainie, Białorusi, Litwie, w zachodniej Rosji i wschodniej Polsce. Wzmianek na temat kwasu chlebowego można doszukiwać się już we wczesnośredniowiecznych kronikach ruskich – jest on tam opisywany jako płyn bardzo zdrowy i doskonale gaszący pragnienie. Napój przyrządza się na bazie spieczonych skórek chleba, koniecznie razowego; według smakoszy to właśnie jakość chleba decyduje o smaku i jakości powstałego z niego kwasu. Po zagotowaniu pieczywa w wodzie i dodaniu drożdży winiarskich kwas odstawia się do fermentacji. W zależności od zastosowanych technik i składników może ona skutkować otrzymaniem napoju alkoholowego lub bezalkoholowego – decydującą kwestią jest tu dodanie do butelek rodzynek jako pożywki dla drożdży. Wielokrotnie podkreśla się takie zalety kwasu chlebowego jak korzystny wpływ na trawienie, gaszenie pragnienia, dobry smak czy dobry wpływ na nerki. W Europie wschodniej wciąż jest wiele miejsc, w których można dostać domowy kwas chlebowy, przygotowywany metodami ręcznymi. W sklepach na tym obszarze – także w Polsce – znajdziemy z kolei sporo odmian kwasu, zarówno w szklanych butelkach na wzór piwa jak i w dużych plastikowych opakowaniach, przypominających butelki coli. Oczywiście tego typu kwasy kwasem chlebowym są najczęściej jedynie z nazwy – są to po prostu napoje gazowane z odpowiednimi ekstraktami smakowymi, chociaż wśród kwasów butelkowanych we szkle można znaleźć też wyprodukowane z zachowaniem procesu fermentacji. Dlatego polecamy kwas chlebowy Kvass Rycerski – bez względu na opakowanie ten kwas chlebowy powstaje w naturalnych warunkach i pozstaje z naturalnym składem