100% pszenicy durum
- Wartości odżywcze: suchego produktu w 100 g
- Wartość energetyczna: 1459 kJ / 344 kcal
- Tłuszcz: 1,8 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
- Węglowodany: 68 g
- - w tym cukry: 2,0 g
- Błonnik: 4,0 g
- Białko: 12 g
- Sól: 0,05 g
PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!
Rodzaj przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Instrukcje dotyczące przygotowania
Instrukcje dotyczące przyrządzenia Od temperatury otoczenia: Kaszę zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem ok. 1 cm nad jej powierzchnię Odczekać ok. 5 min.
zdjęcia poglądowe
zapraszamy na pozostałe aukcje
Opis:
Kasza kuskus jest formą makaronu otrzymywanego z pszenicy durum. W krajach Bliskiego Wschodu uznawana była za symbol szczęścia i bogactwa. Żółte ziarenka coraz częściej goszczą na polskich stołach ze względu, na doskonały smak i prosty sposób przygotowania.
Kuskus zawiera kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce przeciw anemii i niedokrwistości.
Jest źródłem fosforu, jednego ze składników budujących kości.
Pszenica durum z której powstają ziarenka kuskusu nie powoduje skoków glukozy we krwi, tylko stopniowo uwalnia energię z węglowodanów.
Jest dobrym źródłem niacyny i żelaza, przyswajalność żelaza zawartego w kaszy można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C (np. paprykę, cytrusy).
Kuskus jest najczęściej wykorzystywany do przygotowania faszerowanych warzyw, sałatek, zup. Warto połączyć kuskus z owocami i bakaliami, które tworzą doskonały pomysł na smaczny i zdrowy deser.