Witam serdecznie na mojej aukcji
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST SADZONKA OSTRYŻA -KURKUMY ROŚLINY OZDOBNEJ KWITNĄCEJ I JEDNOCZEŚNIE LECZNICZEJ PRZYPRAWY.
NA TARASY ,BALKONY,LATEM DO OGRODU
Kurkuma rośnie w lasach Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej.Ostryż zalicza się do rodziny imbirowatych Kurkumę znamy bardziej jako gotową przyprawę dodawaną do różnych potraw. Pochodzi ona właśnie z tej rośliny. Kurkuma jest byliną. Z jej bulw uzyskuje się przyprawę. Ostryż jest więc praktyczną rośliną, która wzbogaca smak potraw. Posiada jednak wyjątkowe cechy dekoracyjne. Jej liście rosną w taki sposób, że sprawiają wrażenie jakby były oplecione wokół pnia. Tymczasem to one tworzą tzw. pień pozorny nakładając się jedne na drugie. Liście mają kształt lancetowaty i długie ogonki. Kwiatostany są z kolei zbudowane na kształt kłosa. Kwiaty mają wydłużoną postać i przeobrażają się z zielonych w różowe
Od dawna jest używana w kuchni jako przyprawa, ale kurkuma to również naturalny lek o duży właściwościach leczniczych. Lecznicze właściwości kurkumy sprawiły, że jest to najbardziej poszukiwany składnik kosmetyków i leków. Badania naukowe przeprowadzone miedzy innymi w USA i Europie zachodniej dowiodły że jest silnym przeciwutleniaczem
ciekawostki dotyczące kurkumy
Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.Kurkuma może zapobiegać i spowalniać postęp choroby Alzheimera (dlatego w Indiach gdzie jest dodawana do każdej potrawy jest bardzo mało przypadków choroby Alzheimera). Może pomóc w leczeniu łuszczycy i innych stanach zapalnych skóry. Korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów stosowana w codziennej diecie pozwoli zrzucić nadmiar kilogramów. Naukowcy odkryli że dodawana jako przyprawa do produktów które spożywają osoby chore na raka czyni komórki nowotworowe bardziej podatne na chemioterapię i radioterapię,a to jest bardzo ważny czynnik w leczeniu chorób nowotworowych.
Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną
Dodawanie kurkumy do potraw które spożywamy ,korzystnie wpływa na pracę wątroby,chroni wątrobę od wielu toksycznych związków. Badania wskazują że kurkuma może zapobiegać i leczyć nowotwory prostaty ,skóry,piersi ,jelita grubego . Nie powinna być jednak spożywana przez osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym stała się poszukiwanym składnikiem podczas produkcji leków i kosmetykówWarto więc na co dzień dodawać ją do potraw lub wypić jako herbatę wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy do jednego litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez 10 minut przecedzić przez drobne sitko dodać łyżeczkę miodu do smaku i wypić . kurkuma ma ogromne możliwości w walce z wieloma chorobami, estetycznie barwi nasze posiłki i nadaje im przyjemny korzenny smak.
Dlatego, powinniśmy już dziś zacząć jej regularne spożywanie, aby zabezpieczyć się przeciwko wielu chorobom oraz być zdrowsi.
Delikatne kwiaty przypominają nieco egzotyczne szyszki o szerokiej łusce i są niezwykle dekoracyjne dorastają do 60cm i maja rózowe kwiatostany,ktore kwitną 3 miesiące do czerwca .
UPRAWA SADZONEK KURKUMY
Nie wolno narażać rosliny na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ale musi stać w miejscu jasnym. Temperatura otoczenia powinna mieścić się w przedziale 15-23°C. Roślina lubi nie tylko ciepło, ale również dużą wilgotność powietrza-liscie możemy zraszac woda .Normalnie kłącze najintensywniej przyrasta po zakończeniu kwitnienia więc im dłużej liście pozostaną zielone tym większy przyrost kłącza. Podczas wegetacji kurkumę umiarkowanie nawozimy. Po tym okresie nie powinno nas zdziwić opadanie liści-na jesien zostaje samo kłacze. W związku z tym pod koniec jesieni przenosimy roślinę w suche miejsce o niższej temperaturze około 10-14°C.Normalnie przekwitły pęd usuwa się jak najniżej by zachęcić roślinę do wydania kolejnego pędu kwiatowego. W pierwszym roku utnijmy tylko brzydką wierzchołkową część natomiast pęd usuniemy jak całkowicie zżółknie. Kiedy liście zaczną zasychać przerywamy nawożenie pozwalając roślinie pomału przejść w okres spoczynku. W tym czasie doniczkę z kłączem dobrze byłoby postawić w temperaturze 14-16 0C. Kto nie ma takich warunków lepiej by wyjął kłącze z doniczki, oczyścił z ziemi i włożył do kupionego wcześniej torfu. Od czasu do czasu wierzch torfu spryskujemy przy pomocy opryskiwacza. Wysoka pojemność sorpcyjna torfu spowoduje, że woda zostanie przez niego przechwycona i nie dotrze do kłącza. Za to bardzo delikatnie wilgotny(dla nas na wyczucie prawie suchy)torf nie pozwoli wyschnąć kłączu Trzymamy ją tam do wiosny. W okresie zimowym kłącza ostryża nie podlewamy.W lutym lub w marcu sadzimy kłącze dość płytko do doniczki wypełnionej lekką, żyzną ziemią. Następnie przenosimy roślinę do temperatury20- 24 ° C i umiarkowanie, ale regularnie podlewamy. Gdy pojawią się nowe liście stawiamy ją w słonecznym miejscu i co 2 tygodnie zasilamy ją nawozami.Używamy nawozu albo ogólnego stosowania lub nawozu do roślin kwitnących. Zwykle po 3 mies. kurkuma ponownie zakwita i jest przepiękną , żywą ozdobą naszego domu,tarasu ,ogrodu-kwitnie 3 miesiące .
Zastosowanie przyprawy z kłącza : do rosołu i innych zup, sosów, mięs, ryb, nabiału, do biszkoptu, ciasta makaronowego, ziemniaków, ryżu, sałatek, surówek i innych dań orientalnych, jako barwnik .,nadaje lekko pikantny orientalny smak wielu potrawą ,a także dodana do wody z ryzem ,ziemniakami zabarwi je na żółty kolor.
Przyprawę Curcume uzyskujemy z rozrośniętych 2 letnich kłaczy które chwile gotujemy w wodzie ,suszymy ,usuwamy skorke zewnetrzna i ścieramy na tarce.
WYSYLKA OD POCZATKU WIOSNY WG KOLEJNOSCI ZAMOWIEN
Za cene 7,90 ZŁ otrzymują Państwo świeżo kopane roczne kłącze kurkumy .
Regulamin
Wysyłka roślin odbywa się od poniedziałku do środy .Rośliny zakupione na innych aukcjach pakujemy do wspólnej przesyłki -płacą Państwo tylko raz za wysylkę.Niektóre rośliny ogrodowe tracą jesienią liście ,lub całą część nadziemną ,więc stosownie do pory roku wygląd rośliny może być inny niż pokazany na zdjęciu podglądowym -które pokazywane jest z okresu letniego w pełnym rozwoju rośliny -wczesną wiosną i póżną jesienią mogą więc być rośliny bez liści ,lub same kłącza .Każda roślina pochodzi z naszej naturalnej ekologicznej uprawy ogrodowej -nie sprowadzamy roślin z Holandii,nie chodujemy w szklarniach-rośliny takie przemarzają zimą -nasze są naturalnie rosnące i bardzo dobrze ziumują,kopane są w dzień wysylki ,odpowiednio zabezpieczone korzenie do wysylki w ziemi i filiopaku ,lub doniczkowane zależnie od oferty.Rośliny ogrodowe wysyłane są od marca według kolejności wpłat w zależności od pogody .Zapraszamy do obejrzenia innych naszych aukc