KURKUMA MIEOLNA 100G
OPIS
Kurkuma mielona - indyjskie smaki na wyciągnięcie ręki
Kurkuma to główny składnik mieszanki curry. Ta starożytna przyprawa pochodzi z południowo-wschodniej Azji: tam znalazła zastosowanie m.in. jako barwnik oraz sposób na zmniejszenie nieprzyjemnego zapachu ryb. Poznaj wspaniałe zalety i właściwości jakie posiada kurkuma mielona. Dowiedz się również jak ją wykorzystać aby wzbogacić smak potraw.
Przyprawa znana i ceniona od wieków
Ze względu na swój intensywny kolor kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem. Od starożytnych czasów używa się jej w hinduskich rytuałach oraz jako barwnik świętych szat, ale znalazła również zastosowanie w sztuce kulinarnej. Ta przyprawa jest niezastąpiona w wielu rejonach Azji - od Bliskiego Wschodu po Chiny. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce tym bardziej, że znajduje także zastosowanie w kosmetyce.
Dodatek nie tylko do dań azjatyckich
Choć kurkuma należy do nieco ostrych przypraw, jest bardzo łagodna dla przewodu pokarmowego. Można również śmiało dodawać ją do słodkich potraw, tworząc wyjątkowe, orientalne mieszanki. W kuchni marokańskiej używa się jej do przyprawiania mięs (zwłaszcza jagnięciny) oraz warzyw. Warto dodać ją również do ryb.
Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań wysokobiałkowych, ponieważ sprzyja ich lepszemu trawieniu. Delikatny smak i intensywny kolor sprawiają, że mieloną kurkumę dodać można również do barwienia ryżu, sosów i zup. Warto ją również wykorzystać jako naturalny barwnik.
Jak kurkuma działa na organizm?
- przeciwzapalnie
- zwiększa apetyt i korzystnie wpływa na procesy trawienne
- korzystnie wpływa na skórę
- wspomaga odporność
- zawiera przeciwutleniacze pozwalające usunąć z organizmu nadmiar wolnych rodników*
Kurkuma (mielona) - jak stosować?
Zmielony proszek wystarczy dodać do zupy, sosu, duszonego dania, posypać kurkumą kawał mięsa na pieczeń czy dodać do marynaty. Warto również stworzyć na bazie mielonej kurkumy miksturę ajurwedyjską znaną jako "złote mleko". Ten napój doskonale bowiem rozgrzewa dlatego jest doskonałym sposobem na przełamanie jesienno-zimowych chłodów.* www.oswiadczenia.eu
Skład
WARTOŚCI ODŻYWCZEWARTOŚĆ W 100GWartość energetyczna kcal312Wartość energetyczna kJ1307Tłuszcz3,3gw tym kwasy tłuszczowe nasycone1,8gWęglowodany44,0gw tym cukier3,2gBłonnik23,0gBiałko9,7g
Informacje dodatkowe
Opis towaru
Kurkuma jedna z najzdrowszych przypraw świata, przypomina nieco imbir: to bulwiaste kłącze o szorstkiej skórce o jasnożółtej barwie. Charakteryzuje się wyrazistym, ostro-korzenno-gorzkawym smakiem i aromatem. Doskonale wzbogaci smak mięs, sosów czy dań jednogarnkowych. Można je również wykorzystać jako dodatek do zdrowych koktajli czy też do przyrządzenia tradycyjnego napoju zwanego złotym mlekiem.
StosowanieW kuchni marokańskiej używa się jej do przyprawiania mięs zwłaszcza jagnięciny oraz warzyw. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań wysokobiałkowych, ponieważ sprzyja ich lepszemu trawieniu.Skład towaru100% kurkuma mielona.FormajednorodneZastosowanie
- do sosów i marynat
- do mięs
- do napojów i grzańców
SmakkorzennyKształtmielone
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.