Kurkuma jest rośliną uprawną, spotykana w różnych regionach świata o ciepłym klimacie. Bardzo popularna w Indiach, zwana często szafranem indyjskim. Jest jednym ze składników przyprawy curry. Kurkuma charakteryzuje się silnym zapachem i ostrym smakiem.
W postaci mielonej wykorzystywana jako żółty barwnik spożywczy. Można nią barwić ryż, makaron czy sałatki. Doskonała przyprawa do sosów, potraw z drobiu, omletów czy zup. Kurkuma zmieszana z pieprzem może służyć jako przyprawa do kanapek, a po dodaniu wody jako panaceum na ból gardła. Wystarczy szczypta przyprawy by nasz organizm zaczął czerpać korzyść z jej drogocennych właściwości leczniczych.
Składniki:
- Mielony korzeń kurkumy 100%
W medycynie indyjskiej często wykorzystywana jako środek przyspieszający gojenie się ran, ma właściwości kojące np. przy niestrawności żołądka. Dzięki kurkuminie (substancji zawartej w kurkumie) ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Obniża poziom cholesterolu, a także spowalnia proces starzenia przez zwalczanie wolnych rodników.
Kurkumę można stosować również jako maseczkę. Zmieszanie jej z oliwą z oliwek oraz z jogurtem spowoduje wydobycie jej optymalnych właściwości leczniczych. Maseczka z kurkumy stosowana jest do rozjaśnienia cery, przyspiesza gojenie się drobnych ran oraz wykwitów skórnych. Maseczka nada cerze blasku i spowolni jej starzenie.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Kraj pochodzenia: Indie
Termin przydatności do spożycia: 24/10/2024
Mleko kokosowe z kurkumą –
sposób na detoks i stany zapalne
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ¼ łyżeczki (lub więcej) pasty z kurkumy:
- ¼ szklanki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
umieść kurkumę, pieprz i wodę w małym rondelku i dobrze wymieszaj na średnim ogniu, nieprzerwanie mieszając aż mikstura osiągnie konsystencję gęstej pasty. Pozwól paście ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce.
- Miód prawdziwy
- można dodać też ulubionych przypraw, np. cynamon, kardamon, goździki
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki, poza miodem, w rondelku i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż napój stanie się ciepły. Nie pozwól, aby zaczął wrzeć. Dodaj miód