Kurkuma mielona - indyjskie smaki w Twoje kuchni
Kurkuma to główny składnik mieszanki curry. Ta starożytna przyprawa pochodzi z południowo-wschodniej Azji: tam znalazła zastosowanie m.in. jako barwnik oraz sposób na zmniejszenie nieprzyjemnego zapachu ryb. Poznaj wspaniałe zalety i właściwości jakie posiada kurkuma mielona. Dowiedz się również jak ją wykorzystać aby wzbogacić smak potraw.
Ze względu na swój intensywny kolor kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem. Od starożytnych czasów używa się jej w hinduskich rytuałach oraz jako barwnik świętych szat, ale znalazła również zastosowanie w sztuce kulinarnej. To przyprawa niezastąpiona w wielu rejonach Azji, od Bliskiego Wschodu po Chiny. Ponadto mielony korzeń kurkumy ma znakomity wpływ na nasze zdrowie. Warto, aby sięgnęło po niego osoby z osłabioną odpornością, podatne na infekcje i przemęczone.
Jakie właściwości lecznicze i zdrowotne ma kurkuma?
Dodana do potraw mielona kurkuma pomaga przy wzdęciach, problemach z wątrobą, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci. Ponadto wspomaga ona naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ponadto kurkuma posiada także inne właściwości:
- działa przeciwzapalnie
- wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne
- zawiera wiele antyoksydantów
- chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych
- wspomaga gojenie się ran
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- ułatwia odkrztuszanie i pozbywanie się zalegającego śluzu.
Kurkuma mielona nie tylko do dań azjatyckich
Choć kurkuma należy do nieco ostrych przypraw, jest bardzo łagodna dla przewodu pokarmowego. Można również śmiało dodawać ją do słodkich potraw, tworząc wyjątkowe orientalne mieszanki. W kuchni marokańskiej używa się jej do przyprawiania mięs (zwłaszcza jagnięciny) oraz warzyw; warto dodać ją również do ryb. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do dań wysokobiałkowych, ponieważ sprzyja ich lepszemu trawieniu. Delikatny smak i intensywny kolor sprawiają, że mieloną kurkumę dodać można również do barwienia ryżu, sosów i zup.
Kurkuma mielona - jak jej używać?
Zmielony proszek wystarczy dodać do zupy, sosu, duszonego dania, posypać kurkumą kawał mięsa na pieczeń czy dodać do marynaty.
Przy problemach z odpornością warto sięgnąć po lecznicą miksturę ajurwedyjską na bazie mielonej kurkumy znaną jako złote mleko. Ten napój nie tylko zwalcza infekcje, ale i rozgrzewa i usuwa zalegający śluz, wspomagając oczyszczanie się organizmu.
Kraj pochodzenia: Indie