Kurka w obecnej partii jest taka jak na zdjęciach poglądowych, a jej ewentualny ciemniejszy odcień związany jest ze zbiorem produktu w porze deszczowej.
Kurka suszona krojona- pieprznik grzyby suszone
Zbiór 2022 z Atestem ATEST NR 800/2022 - zdjęcie etykiety produktowej wraz z wszystkimi wymogami poniżej!
Zapraszamy do zakupu kurki suszonej z naszej aukcji.
Jedną z metod utrwalania żywności jest suszenie. Kurkę suszy się żeby móc przypomnieć sobie ich smak poza sezonem. W celu „odtworzenia” suszonych kurek, należy je namaczać w zimnej wodzie co najmniej 24 h lub w wersji szybszej pół godziny wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.
Po namoczeniu produkt dokładnie wypłukać.
Suszenie pieprznika jadalnego, kurki suszonej:
Suszenie pieprznika jadalnego jest wyjątkowe i wymaga autorskiej metody suszenia. Wszystko w celu zapewnienia aromatu i zapachu, kurki są grzybem bardzo delikatnym w obróbce. Temperatura suszenia kurki przebiega w 40'C. Kurka musi przed suszeniem osiągnąć odpowiednią wilgotność, nie może być zbyt mokra.
Właściwości zdrowotne pieprznika jadalnego:
Kurki posiadają wiele cennych składników odżywczych, chociaż w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody. Kurka jak również inne grzyby leśne to źródło wielu witamin i minerałów:
- witaminy: witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina D;
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;
- składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.
Kurki posiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego.
Kurki suszone przepis:
Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły. Ewentualnie zalej je na 30 minut gorącą wodą.
Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.
Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.
Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.
Obok etykieta produktowa zawierająca wszystkie wymagane dane wraz z atestem, numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru